Фон дер Лайен: ЕС подготви силен и всеобхватен пакет от санкции срещу Русия

"Северен поток-2" също е част от предвидените ограничения

04.02.2022 | 10:28 Редактор: Тодор Петров
Фон дер Лайен: ЕС подготви силен и всеобхватен пакет от санкции срещу Русия

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз е подготвил силен и всеобхватен пакет от санкции, който да наложи на Русия, ако тя продължи агресията си срещу Украйна, предаде "Ройтерс".

Санкциите включват ограничаване на достъпа до чужди капитали, както и контрол на руския износ на стоки, особено технически. 

Спорният газопровод "Северен поток-2" също е част от пакета със санкции и дали той ще влезе в експлоатация, ще зависи от поведението на Русия, подчертава Фон дер Лайен.

"Приближени на Путин и олигарси могат, разбира се, да бъдат сериозно засегнати", изтъква председателят на Еврокомисията.

Междувременно САЩ обвиниха Русия, че подготвя провокация в Украйна, за да намери повод да нахлуе в страната. Според високопоставен служител от Пентагона, от Кремъл планирали операция под фалшив флаг, която ще бъде изпълнена от руските тайни служби. По медиите ще се покаже фалшиво видео на нападение на украински войници и много жертви в Донбас. 

Русия отрече тези твърдения. Не ни изненадва появата на нов "креативен" сценарий. Това е типично за Съединените щати, се казва в становище на руското посолство в САЩ. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
ЕС И РУ
преди 2 години
Не сме през 40 години на 20 век, та такива пинизи да оправдават агресия. Просто това изказване на разузнавачите е пресилено и май е политически майтап /черен разбира се/. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
ВЪЛКЪТ, АГНЕТО НА ВО
преди 2 години
ГЛАДЕН СЪМ ЩЕ ТЕ ИЗЯМ! НИЩО НЕ ТИ ПРАВЯ ВЪЛЧО... МЪТИШ МИ ВОДАТА. НАЛИ ТИ СИ ОТГОРЕ, АЗ НА ПО- НИСКОТО? 100 000 ПЪТИ ТОВА НЯМА ЗНАЧЕНИЕ. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
интереси
преди 2 години
Всички знаят кой подготвя провокации още от миналата есен. Доста генерали от НАТО се изказаха по медиите, че се очаква война в Европа. Още преди Русия да струпа войските си на източната граница. Украйна, от самото начало не спазва Минските договорености. Разположила е тежко въоръжение на линията на съприкосновение със сепаратистите от Донбас. И само чака сгоден момент да ги нападне. Ако не е страхът от руската армия, отдавна да са ги пожертвали. Ясно е, кой печели от такава братоубийствена война Сигнализирай за неуместен коментар