Редица държави отхлабват мерките, СЗО с оптимистична прогноза за край на пандемията

Швеция слага край на почти всички ограничения от 9 февруари

03.02.2022 | 19:06 Редактор: Искра Ангелова

Европейската комисия предлага Ковид сертификатите да останат до юни 2023 година. Предложението на Брюксел идва на фона на успокоението на Световната здравна организация, че Европа скоро ще навлезе в период на затихване на епидемията. Междувременно редица страни намаляват или отменят напълно мерките.

"На този етап не е възможно да преценим влиянието на възможно нарастване на случаите през втората половина на 2022 година или на нови варианти. Удължаването ще гарантира, че пътуващите ще продължат да използват сертификата, докато страните членки поддържат известен набор от здравни мерки", каза говорителят на Европейската Комисия Кристиан Виганд.

От ЕК смятат, че ако сертификатите отпаднат преди епидемията да е приключила, това може да доведе до проблеми, но дали и как ще се използват, решават отделните страни. Основната цел на сертификата е да уеднакви правилата за пътуване в общността по време на пандемията. Те влязоха в сила миналия юли. 

За да стане факт използването им до края на юни догодина обаче трябва и решение на Европейския парламент. Според последните обновени правила валидността на сертификата е до 9 месеца след последната поставена доза. На участниците в изпитания на ваксини за коронавирус също се полага сертификат. 

От европейския клон на Световната здравна организация обаче излязоха с добри новини. Според данните, високият процент ваксинирани, краят на зимата и по-слабият вариант - Омикрон, дават добра прогноза.

"Сегашното състояние на пандемията може да осигури условия за "реалистичен край на играта". Положението сега ни дава възможност за дълъг период на спокойствие и много по-високо ниво на защита на населението срещу всякакво повторно нарастване на предаването на коронавируса, дори при по-вирулентен вариант. Все пак той призова страните да не прекратяват кампанията по ваксиниране", коментира регионалният директор на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге.

А прогнозата на СЗО идва на фона на действията на редица европейски страни, които слагат край на ограниченията. Първа отмени всички правила, включително носенето на маски, Дания. Швеция слага край на почти всички ограничения от 9 февруари. На хората с коронавирус се препоръчва да останат у дома, неваксинираните трябва да избягват тълпи. Остават и ограниченията за влизане в страната. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
От народа
преди 2 години
С да не ви защото идват избори ковид да отслабва? Сигнализирай за неуместен коментар