България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Д-р Петър Марков: Два пъти по-заразен подвариант на Омикрон засяга напълно ваксинираните

"Сега не е моментът да се разхлабват мерките", посочи епидемиологът

03.02.2022 | 09:27 Редактор: Жаклина Иванова

Световната здравна организация предупреди за по-заразен подвариант на Oмикрон. Той по-често заразява напълно ваксинирани с бустерни дози. Колко опасна е разновидността на Омикрон?

"Имаме открити два нови подварианта на Омикрон. Единият е доста по-разпространен. Той увеличава честотата си в няколко страни. Това е вариант, който има доста сходства, но и различия с Омикрон", заяви епидемиологът и преподавател в лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков в ефира на "България сутрин".

Той информира, че има само едно датско изследване, което ни дава информация за него.

"То изследва заразността спрямо класическия Омикрон в домакинствата. Изследването показва, че новият подвариант е около 2 пъти по-заразен от обичайния Омикрон. Тази двойно по-висока предаваемост се дължи на присъщата по-висока заразност на варианта и на неговата по-добра способност да пробива имунни защити при ваксинирани и прекарали инфекцията", уточни д-р Марков.

Няма данни този вариант да е по-високо патогенен от Омикрон, обясни събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

"При човек с пълен курс от ваксинация и бустерна доза, по отношение на тежко протичане и хоспитализация, ефективността на ваксината държи над 90%. Не бих казах, че се налага втора бустерна доза", коментира още той.

А на въпрос дали ни очаква по-силна вълна на Омикрон, д-р Марков каза, че зависи дали новият вариант ще е способен да презаразява хора, които са прекарали Омикрон.

"Ковид-19 е заболяване с много разнолика клинична картина. Има всякакви симптоми. Понякога болестта протича освен с умора, с проблеми, свързани с когнитивната дейност. Тези симптоми са характерни за дългия Ковид-19. Малко се говори за неврологичните и психиатричните симптоми на Ковид-19", смята той.

Според него Делта вариантът не е изчезнал, но делът на инфекциите с него е малък, където Омикрон доминира.

"България е в пика на инфекциите си. Това е почти напълно ваксинационно предотвратимо заболяване. Сега не е моментът да се разхлабват мерките", подчерта д-р Марков.

Той е категоричен - вирусът ще мутира отново, ако го оставим да се разпространява неконтролируемо.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

5
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца
Преподавателят в лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков има право на собствено мнение и няма право да пропагандира собственото си мнение, нито пък да налага собственото си мнение на другите. Всички се раждаме с глави и сърца и можем да си попитаме ангелите за съвет, ако се колебаем. Лондонското училище зависи от тяхното Министерство на образованието, което провежда политика !!! Това не е ваксина, а експеримент !!! Застрахователните компании се дърпат !!! Сигнализирай за неуместен коментар
4
2 rate up comment rate down comment 2
0
преди 11 месеца
Аз съм двойно ваксиниран. При това преди няма и три месеца. Е, заразих се януари. Много мои колеги - преболедували и ваксинирани в момента са болни. Много моля, не говорете глупости в публичното пространство. Истината е, че срещу Омикрон защита от придобитите антитела е минимална. Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 6
анонимен
преди 11 месеца
Днес гледах едно бабе дето каза че при тях са набучили 50 хиляди вакси "в Пирогов май беше" и процента на странични ефекти бил много малак,само за 10-15 човека се било наложило да викат спешен екип,ако за 10-15 се е викал спешен екип на място веднага след бодене то колко са за първите две два месеца до когато ги водят не ваксани а колко ще са след това 1-2- 3-6 години,не ми се мисли,а как от сега почнаха да се заразяват и умират леко и счупиха всички рекорди от преди ваксата. Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 11 месеца
Омакароня е хиляди пъти по заразен от хиляди пъти по заразния делта а се очаква да дойде окротоня който ще е хиляди пъти по заразен от макароня,радвайте се че има вакси и с бустерчето леко се мре бре оФце. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
paragraf1
преди 11 месеца
Все по-заразни и по-заразни... то накъде повече? Сигнализирай за неуместен коментар