България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Няма безсрочен сертификат, ще отпадне у нас след премахването му в ЕС

"Никой не може да бъде уволнен, защото няма сертификат", подчерта д-р Мария Петрова

03.02.2022 | 09:04 Редактор: Тодор Петров

"Зеленият сертификат" у нас може да отпадне след месец. Това заяви вчера съветникът на премиера по свързаните с пандемията въпроси проф. Радка Аргирова.

"Решението за отпадането му няма да е само на национално ниво, а целият ЕС трябва да вземе такова решение. При нас премиерът обясни, че може да отпадне, ако достигнем определен процент на ваксинация или заетост на интензивните легла. В случай, че той отпадне, може да се въведат други противоепидемични мерки, които зависят от степента на разпространение на заразата", коментира адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова в "България сутрин".

Тя е на мнение, че крахът за "зеления сертификат" е дошъл поради факта, че много хора са започнали да го свързват с придобиване и ограничаване на права. Работодателите могат да въведат мерки, стига те да са пропорционални и служителите да са равнопоставени. Никой не може да бъде уволнен, защото няма сертификат, стана ясно още от думите на адвоката по медицинско право.

Според нея е доста криво разбирането за безсрочен "зелен сертификат". Д-р Петрова изтъкна, че делегираният срок на валидност е 270 дни от поставената последна доза от ваксината. 

"Кратките характеристики не ни убеждават тази ваксина да ни пази цял живот. Няма безсрочни сертификати, всичко останало са спекулации и неразбиране", заяви категорично тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ трябва във всяка публично достъпна сграда с въведени мерки да има персонал, който да упражни този контрол. 

"Дори в един мол няма нито достатъчно охрана, нито персонал, които да съпровождат групи хора до банката, а останалите да ги проверяват със сертификат. Най-страшното нещо в пандемията е, че налагаме мерки, но без контрол те означават липса на мерки. Хората правилно роптаят, защото се оказва, че изключенията са повече от правилата и мерките се обезсмислят", смята събеседникът.

Д-р Петрова подчерта, че ваксината все още е препоръчителна. А при определени състояния или заболявания съответното лице може да не се ваксинира. Не е логично да няма подобни изключения при Ковид-19, убедена е тя.

Специалистът по медицинско право коментира и скандалния случай с починала жена пред регистратурата на болницата във Враца. Стигна се до масов протест пред лечебното заведение и разпореждане на проверки.

"Разбрах, че близките на жената нямат никакви претенции. Най-добре би било да се извършва аутопсия на пациентите, които са починали в болници. А не хората да подписват декларации, в които искат техните близки да бъдат освободени от аутопсия. Не е вярно, че не може да се правят аутопсии на починали с Ковид пациенти. Много е важно максимално бързо да се изземе медицинската документация преди да е претърпяла промени. Това е основно доказателство", обясни д-р Петрова.

За финал тя алармира, че в България имаме страшно малко на брой спешни медици и много често дежурят специализанти без необходимата квалификация. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
владимир
преди 11 месеца
тая бустера така я е ударил, че само се кокори хахаха Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
paragraf1
преди 1 година