ЕК предложи Ковид сертификатът да важи чак до юни 2023 г.

Решенията за използване на сертификатите на национално равнище остават в ръцете на местните власти

03.02.2022 | 14:58 Редактор: Елеонора Танева
ЕК предложи Ковид сертификатът да важи чак до юни 2023 г.

Европейската комисия предложи Ковид сертификатите да останат в сила при пътуване в ЕС до края на юни 2023 г.

Говорител на комисията заяви, че целта е ЕС да бъде подготвен за възможно увеличение на броя на заразените във втората половина на тази година и за поява на нови вирусни щамове. Той не уточни дали това предложение отчита последното развитие на пандемията и наблюденията, че заболяването вече не причинява досегашните щети.

Предложението може да влезе в сила, ако бъде одобрено до 30 юни от Европейския парламент и Съвета на ЕС. В съобщение на ЕК се отбелязва, че решенията как да се използват сертификатите на национално равнище остават в ръцете на местните власти. 

ЕК предлага включване на висококачествени лабораторни антигенни тестове сред видовете тестове, за които може да бъде издаден сертификат за направен тест. Целта е да се разшири обхватът на видовете диагностични тестове във време, когато има голямо търсене на тестове за Ковид-19.

Предвижда се удостоверения да се издават на лица, участващи в клинични изпитвания на ваксини срещу коронавируса. След това цифровият Ковид сертификат на ЕС, издаден на участниците в изпитването, може да бъде приет от други държави членки.

Тази мярка има за цел да насърчи непрекъснатото разработване и проучване на ваксините срещу Ковид-19.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК