Новите правила при сертификатите се възприемат различно от хората

"Аз се ваксинирах, защото съм убедена в ползата на ваксините", каза Светла Митева

01.02.2022 | 19:30 Редактор: Ваня Кузманова

Поредно денонощие с над 10 хил. новозаразени с Ковид-19. От днес - зелените сертификати са със срок на годност от 9 месеца за пътуване в Европейския съюз. Нови правила има и при влизане в България. 

Антон Георгиев редовно пътува до Германия. Заради новите изисквания за пътуване в Европа скоро ще трябва да си постави и бустерна доза. 

"Ваксинирах се лятото, преди 6 месеца. Mоже би днес даже ще си направя такава бустерна доза, защото няма какво друго да се направи, за да може да си върша работата и да пътувам в Германия, защото там ми е свързан бизнеса", разказа Антон Георгиев.

Срещаме Светла Митева на летището. Запозната е с новите изисквания за пътуване. Одобрява правилата и самата тя вече е с три дози ваксини. 

"Виждате, че мутира вируса непрекъснато и много хора, които са със сертификат също се разболяват така че може би има смисъл от това нещо. Аз се ваксинирах, защото съм убедена в ползата от ваксините", каза Светла Митева. 

Други пък все още имат време да пътуват с две дози ваксина. 

Димитър Балтов е управител на туристическа агенция. Именно заради въвеждането на различни ограничения, отчита около 80% спад в пътуванията. 

"Има пречки за пътуване, които са свързани с увеличаване на бюджета за пътуване, защото правенето на тестове и т.н. утежнява бюджета. Пречи много и непредвидимостта. Няма допитване до нас, преди да се пуснат заповедите. Заповедите отново се пускат във вид, в който е изобщо неприложим, поправят се след часове буквално. Определено има спад при автобусните екскурзии, защото там се минава през няколко държави и става още по-трудно за нагаждане с различните мерки в различните държави", посочи управителят на туристическа агенция Димитър Балтов. 

Освен нови мерки на Европейско ниво, от 1 февруари има и такива за пристигащите в България. В списъка на държавите се въвежда и "тъмночервена" зона. Пристигащите у нас ще трябва да предоставят освен сертификат за ваксинация, и отрицателен PCR тест направен преди пристигане в страната. 

В "тъмночервената" зона сега са държави като Франция и Белгия, където действително заболеваемостта е висока, но пък процентът на ваксинирани също е висок, самите ограничения в тези страни са високи. Каква е логиката при връщане от тези страни да е по-стегнат режима, отколкото от страни като Зимбабве, не мога да кажа", допълни Димитър Балтов. 

В случай, че нямат направено изследване, пристигащите у нас се поставят под 10-дневна карантина, от която се освобождават при направен PCR тест не по-рано от 72 часа от влизане в България. Според Димитър Балтов именно от този тип мерки резултат няма. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК