fallback

Великобритания обвини Путин в заговор, а испанска фрегата отплава към Черно море

Напрежението между Запада и Русия расте

23.01.2022 | 14:00 Автор: Искра Ангелова

Напрежението между Запада и Русия расте. Великобритания обвини руския президент Владимир Путин в заговор. Според Обединеното кралство Кремъл се опитва да постави проруски лидер начело на Украйна. На този фон - испанска фрегата е поредната, която отплава към Черно море.

"Блас де Лезо" отплава към Черно море от военноморската база "Ферол", която се намира на атлантическия бряг на Испания. Тя е част от вече обещаната помощ за подсилване на силите на НАТО на фона на напрежението с Русия заради струпването на руски войски на границата с Украйна.

Със 190 души екипаж, фрегата ще се присъедини към едно от военно-морските подразделения на НАТО. Мисията е планирана предварително, но е изтеглена по-рано заради конфликта в Украйна. Това е втората част от военната подкрепа за Алианса, след като преди четири дни от Канарските острови за Черно море отплава и миночистачът "Метеоро".

А информацията, която Великобритания разпространи, е че Москва иска да сложи бившия украински депутат Евгений Мураев начело на Украйна. Мураев в е медиен магнат, който загуби депутатското си място в украинския парламент, когато партията му не успя да си осигури 5% от гласовете на изборите през 2019 година.

Британските служби дори посочиха, че са прихванали още четирима украински политици, които са във връзка с руските разузнавателни служби и работят по планове за нахлуване на Русия в Украйна. Повечето от тях са били министри по времето на бившия проруски украински президент Виктор Янукович, свален от власт през 2014 година. Русия е струпала стохилядна армия близо до границата с Украйна, но отрича да планира нахлуване.

Руското МВнР призова Великобритания да прекрати провокациите си.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback