САЩ изпратиха военна помощ на Украйна

Зеленски заяви, че Русия може да се опита да окупира Харков

23.01.2022 | 10:03 Редактор: Искра Ангелова
САЩ изпратиха военна помощ на Украйна

Съединените щати изпратиха в Украйна първата пратка от договорена военна помощ на стойност 200 милиона долара. Доставката беше направена само часове след края на срещата между държавния секретар Антъни Блинкън и руския външен министър Сергей Лавров в Женева.

Американски товарен самолет пристигна с 90 тона смъртоносни боеприпаси, предназначени за биещите се на фронтовата линия. В позиция на американското посолство в Киев се казва, че доставката показва твърдия ангажимент към суверенитета и правото на самоотбрана на Украйна.

А във втория по големина град в Украйна - Харков, хората казват, че се надяват на най-доброто, но се готвят за най-лошото. По-рано тази седмица украинският президент Володимир Зеленски заяви пред американското издание "Вашингтон поуст", че Русия може да се опита да окупира града.

Руската държавна телевизия "Россия 1" съобщава, че от самопровъзгласилата се Донецка република твърдят, че Украйна се готви за военни действия в Донбас, съобщава БНР.

Жителите на Донецк остават спокойни.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е приел покана за среща с британския си колега Бен Уолъс в Москва, съобщава висопоставен източник от Обединеното кралство пред" Франс прес."

Очаква се през февруари и британският външен министър Лиз Тръс да посети Москва и да се срещне с първия дипломат Сергей Лавров.

На срещата вчера Лавров е казал пред Антъни Блинкън, че по-нататъшно игнориране на опасенията на Русия за собствената ѝ сигурност ще има сериозни последствия. Това съобщава руското външно министерство.

Блинкън предупреди, че Западът ще отговори сериозно и обединено на каквото и да е нахлуване на руски войски в Украйна, но обеща и Москва да получи писмен отговор по исканията си в сферата на сигурността.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 2 години
Тука заради един Крим ще стане 3-та световна. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
планове
преди 2 години
Доставката доказва, че отдавна има замислен план за атака към размирните територии, за което след това да бъде обвинена Русия. Едно нахлуване на украинските войски несъмнено ще предизвика ответна реакция, но Западните демокрации още от есента подготвят населението, че за това ще е виновна Русия! А после, във войната ще бъдат въвлечени и съседните натоваски страни, за да накажат Путин. Сигнализирай за неуместен коментар