Отмениха извънредното положение на литовско-беларуската граница

Нелегалните мигранти в приемните центрове не можеха да използват електронни комуникации и интернет

15.01.2022 | 12:40 Редактор: Жаклина Иванова
Отмениха извънредното положение на литовско-беларуската граница

От полунощ в събота спря да действа извънредното положение на литовско-беларуската граница, въведено през ноември 2021 г. от Вилнюс във връзка с изостряне на проблема с нелегалната миграция. Това съобщи литовското правителство.

Извънредното положение действаше в граничната зона и на разстояние 5 км от нея дълбоко в територията на Литва, както и на места, където нелегални мигранти от Азия и Африка влизаха в страната през Беларус. Влизането в тези зони беше възможно само със специални пропуски (това не се отнасяше за местните жители), а срещите бяха забранени.

Нелегалните мигранти в приемните центрове не можеха да използват електронни комуникации и интернет, като изключение беше направено за обжалвания до официални органи. Както отбеляза в петък премиерът Ингрида Симоните, ако е необходимо, страната ще се върне към такъв режим, но сега заради стабилизираната ситуация на границата, няма нужда да се поддържа.

През 2021 г. на литовско-беларуската граница бяха задържани над 4000 нелегални имигранти от Азия и Африка, което е 50 пъти повече от година по-рано, припомни БГНЕС.

От август 2021 г. граничната охрана и силите на реда започнаха да изтласкват нелегални имигранти обратно към Беларус. В резултат на подобни действия няколко хиляди души не бяха допуснати в Литва, а основният поток от мигранти се премести към границата на Беларус с Полша и Латвия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК