ЕС с твърда позиция за мигрантите, размаха пръст на Беларус

Съветът осъди опитите бежанци да се използват в инструмент за политически цели

17.12.2021 | 07:46 Редактор: Теодора Патронова
ЕС с твърда позиция за мигрантите, размаха пръст на Беларус

ЕС трябва да използва различни лостове, в това число и визите, за да гарантира пълното прилагане на съществуващите споразумения за реадмисия със страните по произход на мигрантите, се казва в заключенията на Европейския съвет в Брюксел. 

Съветът отново осъди опитите на трети страни да превърнат мигрантите в инструмент за политически цели. Държавните и правителствените ръководители призоваха бързо да се работи по предложенията за мерки срещу транспортни оператори, осигуряващи трафик на хора за нелегалното им влизане в ЕС. В заключенията се казва, че такива деяния извършва режимът в Беларус. 

Европейският съвет осъжда предизвиканата от Александър Лукашенко хуманитарна криза по границата на страната с ЕС и ще отговаря решително на хибридните атаки на Минск. Това включва ефективна защита на границите на Съюза чрез засилване на законодателната рамка на общността. 

Страните от ЕС потвърдиха подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и предупредиха, че всяка бъдеща руска агресия срещу нея ще има висока цена и сериозни последици, предаде БНР.

Лидерите приеха и заключения за отбраната, в които се казва, че общността ще поеме повече отговорност за собствената си сигурност, както и стратегически курс за повишаване на способността си да действа автономно. Същевременно ЕС се ангажира с тясно сътрудничество с НАТО.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК