ЕС наложи пети пакет санкции срещу Беларус

Включват запор на имущество и забрана за пътуване в ЕС

02.12.2021 | 20:08 Редактор: Здравко Черкезов
ЕС наложи пети пакет санкции срещу Беларус

Съветът на ЕС съобщи, че е приел новите санкции срещу Беларус, с което обхванатите от европейските мерки стават 183 граждани и 26 беларуски организации.

Новите санкции засягат 17 граждани и 11 организации, като сред тях са представители на съдебната власт, в това число и на Върховния съд, на Комитета за държавен контрол, разпространители на пропагандата на режима в Минск. Санкциите обхващат също високопоставени официални представители, националния авиопревозвач "Белавиа", хотели и туристически агенции.

Наложените днес санкции са свързани с действията на непризнатия от ЕС президент на Беларус Александър Лукашенко, включително със струпването на мигранти по общите граници. В съобщението на Съвета на ЕС се отбелязва, че засегнатите от новите санкции съдействат на режима да използва мигрантите с политически цели.

Санкциите включват запор на имущество и забрана за пътуване в ЕС, както и забрана за европейски организации да осигуряват средства за всички физически и юридически лица, включени в днешния пълен списък, поместен в Официалния вестник на ЕС. Днешното решение е пето поред с налагане на ограничителни мерки от ЕС спрямо беларуски представители и организации.

В съвместно изявление ЕС, САЩ, Канада и Великобритания посочват, че днес предприемат съгласувани санкции заради продължаващите нарушения на правата на човека и основните свободи в Беларус, както и за неспазване на международните правила от страна на Минск.

"Подкрепяме демократичните стремежи на гражданите на Беларус и сме заедно срещу режима и неговите поддръжници, които се опитват да заглушат независимото гражданско общество, медиите и хората, които казват истината за обстановката в страната", се посочва в изявлението, предаде БТА.

Отново се отправя призив Лукашенко да освободи безусловно и незабавно близо 900 политически затворници, както и да следва препоръките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. 

В изявлението е изразено очакване властта да поведе искрен диалог с опозицията и гражданите, за да се състоят нови избори за президент под международно наблюдение. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК