Столтенберг: ЕС и НАТО да си сътрудничат срещу хибридната кампания на Лукашенко

Генсекът на НАТО вярва в "смисления диалог, особено във времена като днешните"

26.11.2021 | 17:35 Редактор: Здравко Черкезов
Столтенберг: ЕС и НАТО да си сътрудничат срещу хибридната кампания на Лукашенко

ЕС и НАТО трябва да работят в тясно сътрудничество срещу хибридната кампания на президента на Беларус Александър Лукашенко, заяви днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

По-рано днес бе съобщено, че Столтенберг и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще пътуват заедно до Литва и Латвия в неделя. Следващата седмица в латвийската столица е насрочено заседание на външните министри на страните от пакта.

Растящото руско военно присъствие по границата с Украйна ще бъде сред основните теми на заседанието на министрите, уточни Столтенберг на пресконференция за предстоящото събитие. За втори път тази година наблюдаваме необичайно струпване на руски танкове, артилерия, дронове и електронни системи, както и на войски в бойна готовност, по украинската граница, отбеляза генералният секретар. Той призова Русия за успокояване на обстановката. Продължаваме да вярваме в смисления диалог, особено във времена като днешните, каза Столтенберг.

Той определи действията на Русия по украинската граница като необясними и непредизвикани. По неговите думи не е ясно какви са намеренията на Москва, но при предишни подобни случаи Русия нападна Украйна и завзе Крим. Ако Русия използва сила, ще има последици, затова призоваваме за успокояване, добави Столтенберг, предаде БТА.

Генералният секретар допълни, че на предстоящото заседание в Рига ще бъдат обсъдени въпросите за руските изпитания на противоспътниково оръжие, непрозрачното развитие на китайските въоръжени сили, обстановката в Афганистан. Той отбеляза, че министрите ще разговарят и за Западните Балкани, които са от стратегическа важност за НАТО.

Регионът извървя дълъг път от конфликтите през 90-те години на миналия век, но напоследък виждаме покачване на напрежението, посочи Столтенберг.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК