Русия призова НАТО да прекрати провокативните действия край руските граници

"Това ще доведе до най-сериозни последици", заяви Дмитрий Песков

21.11.2021 | 15:36 Редактор: Искра Ангелова
Русия призова НАТО да прекрати провокативните действия край руските граници

НАТО трябва да прекрати провокативните действия в близост до руските граници, за да се намери изход от настоящата напрегната ситуация в отношенията между Руската федерация и Запада, заяви прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, цитиран от руския вестник "Известия".

"НАТО трябва да прекрати приближаването на своята политическа и военна инфраструктура към нашите граници. Съединените щати и техните съюзници трябва да спрат да концентрират военния юмрук по нашите граници", каза Песков в ефира на телевизионния канал "Россия-1".

Говорителят на Кремъл също така изрази мнение, че под прикритието на ученията на НАТО в Черно море Украйна най-вероятно търси нов опит да започне военно решение на вътрешния си проблем.

"И ще се опита най-вероятно под прикритието на същите тези учения на НАТО, кораби на НАТО в Черно море - американски, британски войници в региона, които стават все повече и повече <...> И това, разбира се, е сърцераздирателен спектакъл. Защото това ще доведе до най-сериозни последици", посочи той, цитиран от "Труд".

Според него самите САЩ са изпратили въоръжените сили зад океана, но обвиняват Русия в необичайна военна дейност на нейна територия. Песков подчерта, че това е нелогично и неприлично.

Говорителят на руския лидер подчерта, че страните от НАТО трябва да спрат да напомпават Украйна с модерни оръжия, тъй като подобни стъпки вдъхновяват Киев да действа безумно.

По-рано, на 19 ноември, руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия няма да си затваря очите за грубите провокации от страна на НАТО и ЕС. Той отбеляза, че западните демокрации не могат и нямат право да декларират своето превъзходство пред всички.

На 18 ноември руският президент Владимир Путин обвини НАТО в разрушаване на механизма за диалог. Той добави, че Алиансът показва подчертано конфронтационно отношение към Русия, като "упорито" приближава военната си инфраструктура до руските граници.

В същия ден официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че ученията на САЩ и НАТО в Черно море, близо до границите на Русия, са "провокация". Според нея случващото се увеличава сериозно риска от ескалация на напрежението.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК