Експерт: Децата развиват речевите си умения много по-добре заради пандемията

Това е подари по-близкото общуване с роднините, каза деканът на Факултета по психология на Московския държавен университет

15.01.2022 | 08:15 Редактор: Жаклина Иванова
Експерт: Децата развиват речевите си умения много по-добре заради пандемията

Децата развиват речевите си умения много по-добре заради пандемията в последните години. Това е заради по-близкото общуване с роднините, а и чисто емоционално децата се развиват по-бързо. Това каза деканът на Факултета по психология на Московския държавен университет Юрий Зинченко.

Пандемията, придружена от самоизолация и навлизането на дистанционните форми на работа и учение, позволи на децата да получават повече внимание от родителите си.

"Кой "спечели" от тази самоизолация? Колкото и да е странно, най-"печелившата" част от населението на цялата планета, са малките деца: от момента на раждането до една година. Това е възрастта у децата, в която общуването с близък възрастен е от решаващо значение. Ако по-рано вниманието на родителите, бабите и дядовците е било намалено заради тяхната постоянна заетост, то сега децата получават огромен обем внимание", каза Зинченко.

При бебетата "речта се развива по-ефективно в сравнение с предишните поколения, както и се развива по-голяма емоционална привързаност към роднините", а това се отразява пряко на по-нататъшното развитие на личността, предаде БГНЕС.

"Това ще се отрази много положително на тяхното развитие, преди всичко на емоционалната и волевата сфера", заключи експертът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК