Здравни експерти хвърлят оставки в Полша - не ги слушат за затягане на мерките

Смъртността от Ковид-19 в страната в момента е една от най-високите в света

14.01.2022 | 22:38 Редактор: Елеонора Танева
Здравни експерти хвърлят оставки в Полша - не ги слушат за затягане на мерките

13 от 17-те членове на медицинския консултативен орган за борба с ковид-19 в Полша подадоха оставка. Мотивът им е липса на политически възможности за въвеждане на оптималните и изпитани в световен мащаб методи за борба с пандемията, съобщи "Гардиън".

Масовата оставка идва дни след като регионален служител в сферата на образованието беше разкритикуван за това, че е определил ваксините срещу Ковид-19 като "експеримент".

Правителството на Полша пренебрегна призивите за нейното уволнение.

В писмо до министър-председателя Матеуш Моравецки членовете на съвета определят мерките по време на есенната вълна и сега при Омикрон като "много ограничени, въпреки очаквания огромен брой смъртни случаи".

Кабинетът на Моравецки заяви, че правителството е трябвало да вземе предвид различните мнения на бизнесмени и преподаватели. Съставът на консултативния орган ще бъде променен след оставките, информира БГНЕС.

Тази седмица в Полша броят на смъртните случаи, причинени от коронавирус от началото на пандемията надхвърли 100 000. По данни на проекта "Нашият свят в данни" на Оксфордския университет, в момента смъртността в страната на 100 млн. жители е сред най-високите в света - над 57 смъртни случая в сравнение с 34 в САЩ и 38 в Русия.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК