Жестока криза за медици в Япония, пада карантината за контактните на Омикрон

Здравната система на страната е под много сериозен натиск

13.01.2022 | 12:26 Редактор: Елеонора Танева
Жестока криза за медици в Япония, пада карантината за контактните на Омикрон

Кризата за медицински кадри след появата на Омикрон става все по-голяма. Япония ще позволи на медицинските работници, които са били контактни със случаи на Омикрон, да продължат да работят. Отсъствията на персонал заради 14-дневната карантина подложиха на натиск здравната система, предава Bloomberg.

Здравните служители могат да работят, стига да се тестват всеки ден. Това обяви министърът на здравеопазването Шигеюки Гото. В Япония, която почти беше потушила вълната си от Делта, случаите започнаха да се увеличават драстично след появата на Омикрон.

В сряда новите случаи на Ковид-19 в цялата страна скочиха с 13 044 , което е най-високата дневна цифра от септември. 

Министерството на здравеопазването планира да предложи на правителството да намали продължителността на карантината за контактни на случаи на Омикрон от сегашните 14 на 10 дни.

Местната власт в Токио повиши степента на опасност си за Ковид-19 до ниво 2 от общо 4, информира bloombergtv.bg.

Япония започна да поставя подсилващи дози ваксини на здравни работници и възрастни хора. Правителството планира да ваксинира с бустерни дози и останалата част от населението, като започне от март. Почти 80% от жителите на Япония са напълно ваксинирани с две ваксини, което е едно от най-високите ваксинационни покрития сред развитите страни.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК