В коша - бедни държави отказаха над 100 млн. дози ваксини с изтичащ срок на годност

Едва 8% от населението в по-бедните страни са получили първата си доза срещу Ковид-19

14.01.2022 | 16:42 Редактор: Елеонора Танева
В коша - бедни държави отказаха над 100 млн. дози ваксини с изтичащ срок на годност

В последния месец на 2021 година по-бедните страни са отказали  повече от 100 милиона дози ваксини срещу Ковид-19, разпространявани от глобалната програма Ковакс. Освонтана причина за отказа е  скоро изтичащият им срок на годност.

Големият брой отказани ваксини показва трудностите при ваксинирането на света въпреки нарастващите наличности, като 

Чрез Ковакс са доставени близо 1 милиард дози в общо около 150 бедни държави.

"По-бедните страни са принудени да отлагат доставките и защото не разполагат с достатъчно съоръжения за съхранение. Има недостиг на хладилници за ваксини", каза директорът на "Снабдяване" в  УНИЦЕФ Етлева Кадили пред депутатите в Европейския парламент.

Някои страни също така се сблъскват с високи нива на колебание по отношение на ваксините и имат претоварени здравни системи.

Много ваксини са на склад в очакване да бъдат използвани в по-бедните държави.

Данните на УНИЦЕФ показват, че в момента 681 милиона изпратени дози се съхраняват в около 90 по-бедни държави.

Повече от 30 от тези държави, включително големи страни като Демократична република Конго и Нигерия, са използвали по-малко от половината от дозите, които са получили.

От сдружението Gavi, което участва в управлението на програмата Ковакс, казват, че повечето доставени ваксини имат дълъг срок на годност и следователно е малко вероятно да бъдат изхвърлени, информира bloombergtv.bg.

Чрез програмата Ковакс, в чието управление участва от Световната здравна организация, досега са доставени 987 милиона ваксини Ковид-19 в 144 държави, по данни на Gavi.

През януари 67% от населението в по-богатите страни е било напълно ваксинирано. А едва 8% в по-бедните страни са получили първата си доза, сочат данните на СЗО.

От 15-те милиона дози от ЕС, които са били отказани, три четвърти са били от ваксината на AstraZeneca със срок на годност по-малко от 10 седмици след пристигането им, твърди УНИЦЕФ.

Богатите държави, които даряват ваксини с относително кратък срок на годност, са "основен проблем" за Ковакс, заяви миналия месец високопоставен служител на СЗО.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК