Учени прогнозират рязък спад на заразените с Омикрон във Великобритания и САЩ

Причината е, че може да няма хора, през които да не е преминал

12.01.2022 | 08:08 Редактор: Здравко Черкезов
Учени прогнозират рязък спад на заразените с Омикрон във Великобритания и САЩ

Учени виждат признаци, че тревожната вълна на разпространение на варианта Омикрон на коронавируса може би е достигнала своя връх във Великобритания и е напът да направи същото в САЩ, след което е възможно случаите да започнат рязко да намаляват, предаде Асошиейтед прес.

Причината за това е, че Омикрон се е оказал толкова силно заразен, че може вече да няма хора, през които да не е преминал, само месец и половина след първоначалното му откриване в Южна Африка.

Разпространението му "може да намалее толкова бързо, колкото се и разрасна", каза изследователят Али Мокдад от Вашингтонския университет в Сиатъл.

В същото време експерти предупреждават, че все още има много несигурност как би се развила следващата фаза от пандемията. Достигането на плато или намаляването на заразяванията в двете страни не се случва навсякъде по едно и също време или с едно и също темпо.

Според модела на Вашингтонския университет броят на ежедневните регистрирани случаи в САЩ ще достигне пиково ниво от 1,2 милиона души до 19 януари и после рязко ще спадне, "просто защото всички, които може да бъдат заразени, ще бъдат заразени", каза Мокдад, цитиран от БТА.

По думите му според изчисленията на университета реалният брой на новите дневни случаи в САЩ, включително хора, които не са се тествали, вече е стигнал върхово ниво, отбелязвайки 6 милиона на 6 януари.

Във Великобритания правителствените данни показват, че новите заразявания са намалели до около 140 000 на ден миналата седмица, след като са надхвърлили 200 000 на ден по-рано този месец.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК