СЗО: Държавите, в които Омикрон не се разпространява активно, трябва да вземат мерки

Клуге призова тези страни да въведат задължително използване на качествени маски на закрито

11.01.2022 | 15:17 Редактор: Жаклина Иванова
СЗО: Държавите, в които Омикрон не се разпространява активно, трябва да вземат мерки

Държавите, в които разпространението на щама Омикрон все още не е толкова активно, както при други, трябва да предприемат мерки в случай на непредвидени обстоятелства. За това призова днес ръководителят на Европейското регионално бюро на СЗО Ханс Клуге.

"Държавите, които все още не са засегнати от огнището на Омикрон, имат затварящ се прозорец от възможности да действат сега и да планират непредвидени ситуации. Омикрон се разпространява по-бързо, отколкото който и да е вариант на SARS-CoV-2, който сме виждали досега", каза той.

Клуге призова тези държави да въведат задължително използване на качествени маски на закрито и да се подсигурят с тях рисковите групи от населението, както и да създадат всички необходими условия за бързо ваксиниране на всички граждани както с основни, така и с бустерни дози. Ръководителят на европейското бюро на СЗО подчерта важността на това обществото да бъде информирано задължително да се минава под карантина при откриване на симптоми на заболяването.

Клуге обърна внимание на профилактичните мерки сред най-уязвимите групи от населението и на минимизиране на вероятността за срив в работата на системата на здравеопазването и основните ѝ служби. Той посочи, че от приоритетно значение е да бъдат ваксинирани рисковите групи с основни и бустерни дози и призова да се избягват многолюдни места до отшумяване на огнището на инфекцията, както и осигуряване на възможност за дистанционна работа, предаде БГНЕС.

"Тъй като училищата - поради тяхното значение за психичното, социалното и образователното благополучие на децата и младежите, трябва да бъдат последните публични институции, които трябва да бъдат затворени, е необходимо да им се осигури добра вентилация, хигиена на ръцете и наличието на защитни маски, както и да се включат учителите и останалата част от училищния персонал в приоритетната група за ваксинация", изтъкна представителят на СЗО.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК