Става напечено: Рекордни нива на въглероден диоксид и метан през 2021 г.

В световен мащаб това беше петата най-гореща година в историята

10.01.2022 | 20:36 Редактор: Теодора Патронова
Става напечено: Рекордни нива на въглероден диоксид и метан през 2021 г.

Нивата на затоплящите планетата въглероден диоксид (СО2) и метан (СН4) в атмосферата достигнаха рекордно високи нива през 2021 г., която беше една от най-горещите години в света. Това подчертава необходимостта от промяна, съобщи Службата за изменение на климата "Коперник" на ЕС (C3S), цитирана от Reuters.

В световен мащаб 2021 г. беше петата най-гореща година в историята, със средна температура 1,1-1,2C над нивата от 1850-1900 г. Последните седем години бяха най-топлите в света в историята "с ясна разлика", каза C3S на Европейския съюз в доклад в понеделник.

Тъй като емисиите на парникови газове променят климата на планетата, дългосрочната тенденция на затопляне продължи и рекордно екстремно време обхвана света миналата година – от наводнения в Европа, Китай и Южен Судан до горскитe пожари в Сибир и Съединените щати, съобщи "Фокус".

"Тези събития са ярко напомняне за необходимостта да променим подхода си, да предприемем решителни и ефективни стъпки към устойчиво общество и да работим за намаляване на нетните въглеродни емисии", каза директорът на C3S Карло Буонтемпо.

Глобалните нива на CO2 и метан, основните парникови газове, продължиха да се покачват и достигнаха рекордни стойности през 2021 г.

Нивата на CO2 в атмосферата достигнаха 414,3 части на милион (ppm) през 2021 г., което е с около 2,4 ppm спрямо 2020 г., каза C3S.

C3S добави, че нивата на метан, особено мощен парников газ, са скочили през последните две години, но причините за това не са напълно изяснени. Емисиите на метан се влияят от добив на нефт и газ и земеделие до естествени източници като влажни зони.

Европа преживя най-горещото си лято в историята през 2021 г., след като топлият март и необичайно студеният април унищожиха овощните култури в много страни, включително Франция и Унгария.

През юли и август средиземноморска гореща вълна предизвика интензивни горски пожари в южните страни, включително Турция и Гърция. Сицилия отчете нова най-висока температура в Европа от 48,8C, рекорд, който очаква официално потвърждение.

През юли повече от 200 души загинаха, когато пороен дъжд предизвика смъртоносни наводнения в Западна Европа (Германия, Нидерландия и Белгия). Учените заключиха, че изменението на климата е направило наводненията поне с 20% по-вероятни.

Отново през същия месец наводнения в китайската провинция Хенан отнеха живота на повече от 300 души. В Калифорния рекордна гореща вълна беше последвана от втория по големина горски пожар в историята на щата, унищожавайки много горски площи и изхвърляйки огромно количество газове, замърсяващи въздуха.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК