Промените в околната среда причиниха възникването на опасни болести

Увеличаването на международните пътувания благоприятства появата на вирусни заболявания

10.01.2022 | 12:05 Редактор: Жаклина Иванова
Промените в околната среда причиниха възникването на опасни болести

Епидемиите на Ебола в Африка, на вируса Зика или пандемията от Ковид-19 са ясни примери за възникващи и повторно появяващи се вируси, които могат да застрашат здравето в световен мащаб.

Промените в климата или увеличаването на международните пътувания, наред с другото, благоприятстват появата на вирусни заболявания извън обичайните им зони. Нововъзникващите вируси представляват потенциална ретроградност в здравето, тъй като те са били и могат да бъдат източник на бъдещи епидемии или пандемии, подчертава членът на SEMI и лекар от Службата за вътрешни болести на Tropical Unit на Университетската болница Ла Пас-Карлос III, Мадрид д-р Марта Диас Менендес.

Болести, причинени от гъбички

Гъбичките са хетерогенна група организми с голям капацитет да се адаптират към екстремни условия на околната среда и разпространение в световен мащаб, обяснява членът на SEMI и лекар от отделението по инфекциозни болести на университетската болница на Фондация Хименес Диас д-р Прието.

Има повече от 100 000 различни вида, но само около 20 причиняват 90% от микозите при хората.

Въпреки че има нововъзникващи микози, по-притеснителни са опортюнистичните инфекции, които засягат имуносупресирани пациенти, лекувани с химиотерапия, кортикостероиди или биологични средства поради СПИН или в интензивното отделение.

Трудно е да се установи пряка връзка между глобалното затопляне и гъбичните инфекции, въпреки че се предполага, че някои видове, като Candida auris, са успели да развият способност да се адаптират към по-високи температури и да причиняват болести при хората, обяснява той.

Инфекции, предавани от кърлежи

Хиляди хора биват ухапани от кърлежи всяка година, но тъй като ухапванията са безболезнени, често остават незабелязани, което води до занижаване на отчитането на случаите на официално ниво.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
роналдо
преди 2 години
да помислим дали тези които продават лекарства на създават вирусите.по времето на ботев не е имало грип защо ли въпреки това той пътувал в румъния Сигнализирай за неуместен коментар