Отпечатъкът на Ковид-19 върху децата - симптоми, лечение и протичане на болестта

Най-честите оплаквания са кашлица, зачервено гърло и температура

19.11.2021 | 08:25 Редактор: Жаклина Иванова
Отпечатъкът на Ковид-19 върху децата - симптоми, лечение и протичане на болестта

Вирусът SARS-CoV-2, който причинява Ковид-19, засяга и децата. В повечето случаи при тях има леко протичане и се налага единствено симптоматично лечение.

Установено е, че инкубационният период е между 1 и 14 дни, средно 3 до 7 (което означава 6,4 дни). Въпреки това са описани и по-дълги инкубационни периоди (до 24 дни). В повечето докладвани случаи децата са имали близък контакт с болни с Ковид-19 в семейството.

Кои са най-често срещаните симптоми при децата?

До момента най-честите оплаквания при децата с Ковид-19 са: кашлица, фарингеален еритем (зачервено гърло), температура.

Други чести оплаквания са: диария, гадене, хрема, повръщане, запушен нос, миалгия (болки по мускулите), коремна болка, конюнктивит, загуба на вкус и обоняние, недостиг на въздух и обрив (изключително рядко).

Много голям е процентът на безсимптомно протичащо заразяване при децата. Тези, при които се развива инфекциозен процес, най-често имат висока температура и кашлица.

В част от случаите преобладават стомашно-чревните прояви, успоредно с повишената температура, децата започват да се оплакват от стомашни болки, появяват се диария и/или повръщане.

Какви са рисковите фактори за тежко протичаща Ковид-19 инфекция?

Децата, които са с висок риск за тежко протичане на инфекцията, остават тези с подлежащи заболявания (вродени сърдечни малформации, бронхопулмонална хипоплазия, аномалии на дихателна система, тежко недохранване и др.), както и имунокомпрометираните (при провеждано продължително имуносупресивно лечение).

При голяма част от децата с Ковид-19 е установена и коинфекция с други патогени: грип А, В, микоплазма, RSV.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК