Омикрон не е обикновена настинка, никой да не го подценява

Новият вариант може да срине здравните системи по света, предупреди д-р Маринов от Университета в Станфорд

05.01.2022 | 22:23 Редактор: Елеонора Танева
Омикрон не е обикновена настинка, никой да не го подценява

В Ню Йорк хоспитализациите вече минаха пика от миналата зима и половината от катастрофалната ситуация от март и април 2020 г. И продължават да растат. Така че никой не трябва да си мисли, че Омикрон е обикновена настинка. Това заяви молекулярният и еволюционен биолог от Департамента по генетика в Университета в Станфорд д-р Георги Маринов.

Той уточни, че данните до момента показват, че Омикрон е по-леката форма от варианта Делта и вероятно малко по-лек от оригиналния вирус от Ухан.

"Искам да обърна внимание какво става в Ню Йорк. От самото начало на появата на Омикрон започна умишлена пропагандна кампания в медиите да се промие съзнанието на хората, че това е обикновена настинка. Това в началото беше лъжа", подчерта молекулярният биолог пред БНР.

И уточни, че наистина Омикрон е по-лек от Делта, но Делта е по-тежък от Уханския вирус. 

"Положението продължава да бъде много сериозно. Тази скорост на инфекцията означава, че ще има много заразени хора. В един момент това ще срине здравните системи и ще има много хора, които иначе биха били спасени. Така че никой да не подценява Омикрон", призова  д-р Георги Маринов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК