Германия се изтегля от ядрената енергия, страната се насочва към възобновяеми източници

Изключват три от последните си шест атомни електроцентрали

30.12.2021 | 21:56 Редактор: Теодора Патронова
Германия се изтегля от ядрената енергия, страната се насочва към възобновяеми източници

Германия ще изключи три от последните си шест атомни електроцентрали в петък. Това е поредна стъпка към завършването на изтеглянето от ядрената енергия, докато страната насочва фокуса си към възобновяеми източници.

Правителството реши да ускори постепенното спиране на ядрената енергия след срива на японска АЕЦ край Фукушима през 2011 г. Тогава земетресение и цунами разрушиха крайбрежната централа в най-тежката ядрена катастрофа в света след Чернобил, станала 25 години по-рано.

Реакторите на Brokdorf, Grohnde и Gundremmingen C, управлявани от компаниите E.ON и RWE, ще бъдат затворени в петък след три десетилетия и половина в експлоатация.

Последните три атомни електроцентрали - Isar 2, Emsland и Neckarwestheim II - ще бъдат изключени до края на 2022 г.

Постепенното спиране на атомната енергия, която някои смятат за чиста и евтина, е необратима стъпка за най-голямата европейска икономика, изправена пред амбициозни цели в областта на климата и растящите цени на електроенергията.

Шестте атомни електроцентрали са допринесли за около 12% от производството на електроенергия в Германия през 2021 г., показват предварителните данни на BDEW. Делът на възобновяемата енергия е почти 41%, като въглищата генерират малко под 28%, а газът - около 15%.

Очаква се демонтажът да приключи до 2040 г.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК