Украински учени: Възможна е нова авария в атомната електроцентрала в Чернобил

Според експерти - в масата на урановото гориво започват отново реакции на делене

12.05.2021 | 23:33 Редактор: Десислава Атанасова
Украински учени: Възможна е нова авария в атомната електроцентрала в Чернобил

Учените предупредиха за нови ядрени реакции в атомната електроцентрала в Чернобил, съобщава руския вестник "Известия“, като се позовава на материал в списанието Science. Според експерти в масата на урановото гориво, заровено в дълбините на реакторната зала на атомната електроцентрала, започват отново реакции на делене.

"Това е като жарава в скара на дървени въглища“, обяснява химикът Нийл Хаят.

Сега украински учени се опитват да разберат дали тези реакции ще отшумят сами или е необходимо да се вземат мерки за предотвратяване на нова авария.

Анатолий Дорошенко от Киевския институт за проблеми с безопасността на атомните електроцентрали заяви, че сензорите регистрират увеличение на броя на неутроните, излизащи от една недостъпна стая. Това показва реакция на делене.

Колегата му Максим Савелеев не изключи възможността за авария в атомната електроцентрала в Чернобил. Според него отговорниците за управлението на ситуацията имат няколко години в резерв, за да намерят начин да премахнат възникналата заплаха.

По време на аварията в атомната електроцентрала на 26 април 1986 г. урановите горивни пръти, техните циркониеви облицовки, графитни контролни пръти и пясък паднаха върху сърцевината на четвъртия енергиен блок. Пожарът там се разпространи в помещенията на реакторната зала и образува стопилка, съдържаща около 170 тона радиоактивен уран.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
4 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години
Е само това ни остава сега... Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 4
Гражданин
преди 2 години
За такива случаи хората казват "Хем проЗСт, хем нахален". Този не е ***, но е нахален. Веднаж като министър на ВнР се държа нахално и резултатът беше, че ген.Радев стана президент. Сега Данаилчо повтаря експеримента и отново дърпа котката за опашката. Сигнализирай за неуместен коментар