Британска медия: Може да са необходими по три ваксини срещу Ковид-19 годишно

Вирусът досега е е мутирал в 11 варианта

30.12.2021 | 20:26 Редактор: Искра Ангелова
Британска медия: Може да са необходими по три ваксини срещу Ковид-19 годишно

Австралийците може да се наложи да получават две или дори три дози ваксина срещу Ковид-19 всяка година, за да поддържат защитата срещу вируса, ако ранните резултати за ефикасността на усилващите ваксини се окажат полезни, пише британският вестник The Guardian.

Седмичните данни, публикувани точно преди Коледа от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, показват, че ефективността на бустерните дози, както на Pfizer, така и на Moderna срещу симптоматични заболявания е по-ниска за Омикрон в сравнение срещу варианта Делта през всички периоди след инжектирането.

Данните за Обединеното кралство показват, че бустерните дози на Pfizer и Moderna имат 90% ефективност срещу симптоматични заболявания от варианта Делта до най-малко девет седмици. Обратно, ефикасността срещу щама Омикрон е с около 30% по-ниска и изглежда намалява допълнително след девет седмици.

Израел вече е започнал да прилага втора бустерна доза, за да последва първоначалното лечение с три дози, и поне един медицински център в САЩ обмисля да препоръча на персонала да има втори бустер.

Медицински експерти в Австралия казаха, че ще са необходими резултати извън 12-седмичния набор от данни, за да се получи по-дългосрочна картина. Джая Дантас, професор по международно здраве в университета "Къртин", каза, че все още е рано да се разбере ефикасността на ваксинациите, но "изглежда, че може да има нужда от редовни бустери".

"Може да имате нужда от бустери, да речем може би два на година или три на година", каза Дантас, като възрастните хора по-вероятно ще се нуждаят от тройна годишна доза, цитиран от "Фокус".

Вирусът досега е е мутирал в 11 варианта, като Делта и сега Омикрон са най-заразните. Десет от тези щамове са се появили в развиващите се страни.

"Имаме несправедливост по отношение на ваксините. Толкова много части на Африка дори не са приемали една единствена доза", допълни Дантас. А разликата вероятно ще се увеличи, тъй като търсенето на бустер нараства в по-богатите страни. 

Майкъл Лидимор, специалист по моделиране на инфекциозни болести в университета "Монаш" каза, че е успокояващо от проучването в Обединеното кралство, че "е без значение какви са били първите ви две дози ваксина - AstraZeneca, Pfizer или Moderna - получавате по същество същата защита от бустерна на Pfizer или на Moderna.

"Това е наистина важно, защото знаем, че защитата на AstraZeneca е малко по-ниска от Pfizer. Но и двете се повишават до приблизително същото ниво след бустерна доза, така че това е наистина добре", коментира Лидимор.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК