Бустерните дози работят: Добрите новини в битката срещу Ковид-19

Трудно вирусът ще изчезне съвсем, но е вероятно постепенно той да стане ендемичен

29.12.2021 | 21:40 Редактор: Жаклина Иванова
Бустерните дози работят: Добрите новини в битката срещу Ковид-19

Омикрон е по-зарàзен, но пък заболяването протича по-леко. Бустерните ваксини изглежда работят, а в САЩ беше одобрено и първото лекарство срещу коронавируса. Да, има ги и тях: добрите новини в битката срещу пандемията.

Към края на тази година, изпълнена с много тревоги, има и добри новини по отношение на борбата с коронавируса. Три проучвания от Великобритания и Австралия свидетелстват, че при бързо разпространяващия се Омикрон действително заболяването протича по-леко.

Изследванията на британски учени показват, че при Омикрон броят на хоспитализациите е с 20-25 процента по-малък, отколкото при Делта. Въз основа на направените лабораторни опити, експертите стигат до извода, че Омикрон не заразява толкова успешно клетките на белите дробове и се разпространява по-слабо. Предстои обаче да научим дали тези лабораторни наблюдения ще се потвърдят и в практиката.

Шотландско изследване също показва, че в сравнение с Делта мутацията Омикрон намалява с две трети риска от постъпване в болница, а и такова лечение не се е наложило на нито един човек под 60 години. Установено е още, че бустерната ваксина в значителна степен защитава от заболяване, придружено от симптоми, пише DW.

Тези данни още не са проверени от независима инстанция, но те могат да потвърдят предишните изследвания от Южна Африка, където по-лекото протичане на заболяването бе установено много по-рано. Сведенията от Южна Африка гласят, че при Омикрон рискът от хоспитализиране е до 80 процента по-малък, отколкото при Делта. Същевременно обаче не беше ясно дали от гледна точка на, като цяло, по-ниската възраст на обществото тези резултати биха могли да се съотнесат и към Европа.

Както отбелязва на свой ред водещият германски вирусолог Кристиан Дростен, данните от проучвания, направени в Нов Южен Уелс в Австралия, показват, че в общество, което е до голяма степен имунизирано, броят на заболяванията след заразяване с Омикрон, при които е нужно болнично лечение, намаляват повече от наполовина.

За оптимизъм обаче е още рано, тъй като остават доста въпроси. Така например по-лекото протичане на заболяването може да се дължи на това, че новият вариант на вируса засяга тези обществени групи, които вече имат по-силен имунитет благодарение на ваксините или на преболедуване.

Въпреки всичко Омикрон остава опасен, тъй като този по-заразен вариант на коронавируса се разпространява изключително бързо, в резултат на което мнозина заболяват за много кратко време. Дори тежките случаи да са относително по-малко, новите случаи са толкова много, че могат да претоварят здравната система.

Трудно вирусът ще изчезне съвсем, но е вероятно постепенно той да стане ендемичен - да не говорим вече за пандемия, а само за сезонна болест с локално разпространение, както при грипа през зимата. При това положение ще можем да се защитим с по една ваксинация на година.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК