Тревожно: Педиатриите в САЩ се пълнят с болни от Ковид-19 деца

Властите призоваха родителите да ваксинират децата си възможно най-скоро

29.12.2021 | 18:58 Редактор: Здравко Черкезов

Тревожна тенденция в Съединените щати – расте броят на приети в болница деца с коронавирус. Случаите са се увеличили средно с 35% само за последната седмица в цялата страна.

По-силно заразният Омикрон и парзничният сезон в Съединените щати доведоха до бум на новите случаи на Ковид, особено при децата. В Ню Йорк от началото на месеца се наблюдава петкратно увеличение на пациентите с вируса в педиатриите.

"Много хора мислеха и продължават да мислят, че децата не се заразяват с ковид. това не е истина. Децата могат да се заразят и някои от тях биват хостипализирани. Ваксинационното покритие остава ниско", посочи здравният комисар на щата Ню Йорк д-р Мери Басет.

Не само в Ню Йорк се наблядава тенденцията.  Близо два пъти повече са хоспитализираните деца във Вашингтон този месец. Властите призоваха родителите да ваксинират децата си възможно най-скоро, за да се облекчи натискът върху здравната система. 

Експерти очакват заболеваемостта в САЩ да продължи да се увеличава след празниците. Пред пунктовете за тестване се образуваха опашки от хора, които искат да се изследват преди да посетят свои близки.

"Тествам се, за да бъдем в безопасност. Вече имах няколко роднини, които бяха болни и не всички го изкараха по един и същи начин. При някои беше доста тежко", сподели американка.

В понеделник Съединените щати регистрираха най-вискоия си брой нови случаи от началото на пандемията – над 440 хил.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК