Омикрон се разпространява най-много на местата с висока ваксинация в САЩ?

САЩ регистрираха рекордните 441 278 нови инфекции с Ковид-19 за един ден

29.12.2021 | 16:50 Редактор: Жаклина Иванова
Омикрон се разпространява най-много на местата с висока ваксинация в САЩ?

Във вторник САЩ регистрираха рекордните 441 278 нови инфекции с Ковид-19 за един ден, пише The Hill, като се позовава на данните от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Цифрите надхвърлят предишния връх от около 290 000 случая, съобщени на 20 декември. Това почти надмина предишния дневен рекорд от 294 015, поставен миналия януари - преди ваксините да бъдат широко достъпни. Седемдневната пълзяща средна вече е повече от 240 000 случая на ден.

Рекордният брой случаи се приписва на Омикрон, който се оказа най-преносимият вариант на новия коронавирус, който САЩ са виждали от началото на пандемията.

Според CDC, данните са непълни, тъй като много пунктове за тестове бяха затворени по Коледа и щатите все още наваксват изоставане в отчитането. Омикрон е отговорен за по-голямата част от инфекциите в страната и върлува най-силно в щатите с високи равнища на ваксинация, пише "Фокус".

Някои здравни експерти смятат, че САЩ трябва да започнат да се отклоняват от фокусирането върху броя на случаите и да придадат по-голямо значение на хоспитализациите и смъртните случаи.

Все още около 40% от населението не е ваксинирано, а хоспитализациите и смъртните случаи се увеличават, макар и много по-малко сред ваксинираните.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК