Филм без край: Европа и САЩ се стягат за вълната от Омикрон

Масово здравните власти препоръчват по-кратки срокове за поставяне на бустерни дози

28.12.2021 | 13:36 Редактор: Здравко Черкезов

Европа затяга мерките в очакване на нова вълна от варианта на коронавируса - Омикрон. Масово здравните власти препоръчват по-кратки срокове за поставяне на бустерни дози, а на места освен "зелен сертификат" ще се иска и отрицателен тест за влизане в заведения.

В опит да овладеят новата вълна френските власти съобщиха, че се въвежда частично дистанционна работа за период от поне три седмици. Събиранията на хора на открито се ограничават до 5000 души, а на закрито – до 2000. Вечерен час обаче не беше наложен, каквито призиви имаше. 

"Тази епидемия се чувства като филм без край. Повтарям призива си хората да си поставят бустерна доза. В същото време съм доволен от процента на ваксинирани в страната - 78 на сто", заяви френският премиер Жан Кастекс.

Здравният пропуск за влизане в заведения, кина, театри и всякакви обществени места вече няма да се дава на хора с отрицателен тест. Бустерната доза вече ще се слага на третия, а не на четвъртия месец. 

В Израел също третата доза ще се слага не на петия, а на третия месец. В момента текат и тествания на четвърта доза ваксина. 

След като Гърция отбеляза близо 9 000 заразени за ден, властите обявиха нови ограничения от 3 до 16 януари. 25 хиляди евро вече става глобата за заведения, които не спазват здравния протокол. Отнема се и лицензът им за два месеца. Изисква се отрицателен тест дори при наличие на Ковид сертификат.

На Острова се оправдаха очакванията правителството да не наложи нови мерки в Англия, макар че останалите части на кралството вече въведоха нови рестрикции.

"Молим хората да бъдат внимателни и да празнуват, по възможност, на открито. В началото на 2022 г. ще бъде направен нов преглед на данните за разпространението на коронавируса, за да се прецени необходимостта от затягане на мерките", обяви здравният министър на Великобритания Саджид Джавид.

В Съединените щати здравните власти обявиха, че намаляват наполовина препоръчителната карантина за заразените. Досега срокът беше 10 дни, но вече ще бъде пет. Експертите подчертават, че човек заразява околните от един до два дни преди появата на симптомите и от два до три дни след това.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК