Учени откриха антитела, неутрализиращи Омикрон

Хора, заразени от други щамове или ваксинирани, имат намалена способност да блокират инфекцията

28.12.2021 | 20:30 Редактор: Теодора Патронова
Учени откриха антитела, неутрализиращи Омикрон

Международен екип от учени идентифицира антитела, които неутрализират Омикрон и други варианти на SARS-CoV-2. Тези антитела са насочени към области на вирусния шипов протеин, които остават по същество непроменени, докато самият вирус мутира.

След установяване на въздействието на тези "широко неутрализиращи" антитела върху шиповия протеин, е възможно да се разработят ваксини и терапии с антитела.  Те ще са ефективни не само срещу варианта Омикрон, но и срещу други варианти, които могат да се появят в бъдеще. 

Това съобщи Дейвид Вийзлер - изследовател в Медицинския институт “Хауърд Хюз” и доцент по биохимия в Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сиатъл. 

Вариантът Омикрон има 37 мутации в шиповия протеин. Той ги използва, за да се захване и да нахлуе в клетките. Това е необичайно голям брой мутации. Смята се, че тези промени отчасти обясняват защо вариантът е успял да се разпространи толкова бързо, да зарази хора, които са били ваксинирани, и да зарази повторно тези, които преди това са били заразени.

За да оценят ефекта от тези мутации, изследователите са създали деактивиран нерепликиран вирус, наречен псевдо вирус. Идеята е той да произвежда шипови протеини на повърхността си, както правят коронавирусите. След това изследователите създават и псевдо вируси, които имат шипови протеини с омикронните мутации и тези, открити в най-ранните варианти, идентифицирани по време на пандемията.

Вийзлер и екипът му откриват още, че антителата на хора, които са били заразени от по-ранни Ковид щамове, и на тези, които са получили една от шестте най-използвани в момента налични ваксини, имат намалена способност да блокират инфекцията.

Антителата и на преболедувалите и на тези, които са получили две дози от ваксините Moderna, Pfizer/BioNTech или AstraZeneca, запазват известна неутрализираща активност, макар и намалена с 20 до 40 пъти, много повече от всички други варианти.

Антителата от хора, които са били заразени, възстановени и след това са получили две дози ваксина, също имат намалена активност, но намалението е по-малко, около пет пъти, което ясно показва, че ваксинацията след инфекция е препоръчителна.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК