Ковид-19 наложи безпрецедентни технологични промени в градовете

Вентилацията на сградите със стъклени фасади е проблем във всеки голям град

27.12.2021 | 14:34 Редактор: Елеонора Танева
Ковид-19 наложи безпрецедентни технологични промени в градовете

Ковид-19 принуди някои градски управници да предприемат съществени, а в някои случаи и безпрецедентни промени, насочени към подобряване на здравето, безопасността и цялостното удобство за нормален живот. Въвеждат се най-съвременни технологии, които пренасят градовете в бъдещето. 

Вода от вендинг машини

Жителите на крайни квартали в Найроби, където картели продават вода на изключително завишени цени, ще имат по-лесен достъп до питейна вода. В града инсталират 10 вендинг машини в бедните квартали Мукуру, където живеят над 600 000 души. Станциите ще се управляват с жетони, които ще могат да се купуват чрез мобилна платформа. Един бидон ще струва само 50 кенийски шилинга (по-малко от 50 американски цента). Управата на града е стартирала сондиране за водоизточници в големите градски предградия, като всеки от тях може да захранва с вода четири диспенсъра.

Преосмисляне на вентилацията на сградите

През март Uber Technologies Inc. откри новата си централа в Сан Франциско - две сгради, облицовани със стъкло и свързани с прозрачен небесен мост. Но 180-те стъклени панела, които покриват голяма част от фасадата, не са само за естетика. Проектирани от технологично иновативната компания SHoP Architects, те се отварят и затварят автоматично през целия ден.

Това позволява естествен въздушен поток и регулиране на температурата.

Проектът е адресиран към две от най-неотложните съвременни кризи: пандемията и изменението на климата. Разпространението на Ковид-19 насочи вниманието към необходимостта от адекватна вентилация в сградите, а градовете преосмислят и зависимостта си от отоплението и климатизацията, информира bloombergtv.bg.

Алтернатива на полицията

През май Вашингтон, окръг Колумбия, стартира шестмесечна пилотна програма за пренасочване на обажданията на 911 за спешни поведенчески случаи от полицията към социални работници. Инициативата има за цел да намали фаталните взаимодействия между служителите на реда и лица, преживяващи психични кризи.

Те се появяват на фона на призивите за реформа на полицията след убийствата на Джордж Флойд и Брьона Тейлър през 2020 г. Във Вашингтон диспечерите са обучавани да проверяват обажданията, които биха могли да доведат до насилие или в които участват хора под въздействието на наркотици и алкохол.

Ако тези програми се окажат успешни, биха могли да проправят пътя на други градове да експериментират с алтернативни полицейски модели. Така ще започнат да променят начина, по който правоприлагащите органи взаимодействат с общностите.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК