Марк Зукърбърг по примера на Бил Гейтс: Налива милиарди в медицински изследвания

Иска името му да се споменава в позитивен контекст

16.12.2021 | 20:08 Редактор: Здравко Черкезов
Марк Зукърбърг по примера на Бил Гейтс: Налива милиарди в медицински изследвания

До края на века да победим всички болести: тази цел преследват Марк Зукърбърг и съпругата му, която е лекарка с диплома от Харвард. Двамата инвестират милиарди в начинанието си, но как точно смятат да постигнат целта си, разказва DW.

Да надвие всички болести до края на века - това амбициозно обещание даде създателят на Facebook Марк Зукърбърг още през 2015 година, когато заедно със съпругата си Присила Чан обяви създаването на инициативата "Чан Зукърбърг" (CZI) в чест на новородената им дъщеря. По онова време мнозина сметнаха този анонс за проява на мегаломания или просто за някаква нова приумица на младия милиардер.

Но още по онова време стана ясно, че CZI действа амбициозно. В писмо до дъщеря им двамата съпрузи поеха задължението приживе да инвестират 99% от своите Facebook акции (тогавашната им стойност възлизаше на около 45 милиарда долара) в образование и лечение на болести. През 2016 година бе създадена и Научната програма CZI.

Милиарди за медицински изследвания

По повод петгодишния юбилей на програмата Чан и Зукърбърг обясниха как точно смятат да постигнат целта си. Те описаха мисията си по следния начин: става дума за това всички биологични процеси в човешкото тяло да могат да се наблюдават, измерват и анализират - триизмерно и в реално време.

За целта е предвидено в течение на следващите 10 до 15 години да се разработят нови изследователски методи и технологии, като в медицинските изследвания ще бъдат инвестирани допълнително 3,4 милиарда долара.

За сравнение: през 2020 година разходите на фармацевтичните концерни за изследвания и развойна дейност в целия свят са възлизали на около 200 милиарда долара. В този бранш разходите за научни изследвания са особено високи.

Говорителят на CZI Джеф Макгрегър обясни, че 500 милиона долара ще бъдат инвестирани в нов институт на Харвардския университет, който ще бъде специализиран в проучване на изкуствения интелект и ще бъде открит в края на 2022 година.

Други 600 до 900 милиона долара ще бъдат инвестирани в нов институт за биомедицински изображения, а 1 милиард долара са предназначени за Мрежата "Биохъб" на Чан и Зукърбърг, чиято цел е да бъдат омрежени водещите учени от различни институти по света, които съвместно да търсят отговори на "големите научни предизвикателства". За самия "Биохъб" са заделени още около 1 милиард долара. Там с предимство ще се разработват технологии, които да улесняват борбата срещу различни болести.

Новите проекти на CZI съвсем отчетливо носят почерка на двамата съпрузи - на влюбения в детайлите технологичен експерт и на ангажираната детска лекарка с диплома от Харвард. Тези два свята ще бъдат обединени и ще си взаимодействат, за да изстрелят медицинските изследвания в дигиталната ера. Тъкмо това е обединяващото във всички начинания на Чан и Зукърбърг.

По примера на Бил и Мелинда Гейтс

Инвестирането на милиарди от дигиталните технологии в името на човешкото развитие не е нещо ново. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс например е вложила от създаването си през 2000 година до днес над 60 милиарда долара за благотворителни цели. Дейността на фондацията е насочена предимно към развиващите се страни, където помага в борбата срещу болести като маларията, туберкулозата и полиомиелита, от които всяка година умират милиони хора. След развода си Бил и Мелинда Гейтс обявиха, че смятат и занапред да си сътрудничат в рамките на тази най-голяма частна фондация в света.

Със своята инициатива съпрузите Чан и Зукърбърг преследват значително по-амбициозна цел - те се насочват към фундаменталните научни изследвания, а не толкова към конкретни болести. Особено Зукърбърг навярно е силно заинтересован от това името му да се споменава в позитивен контекст, след като в рамките на т.нар. "Facebook Papers" концернът му отново стана обект на остри критики.

Снимки: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК