Спестяванията спасяват икономиката на САЩ под натиска на Омикрон

Затварят барове и заведения заради болен персонал

24.12.2021 | 10:30 Редактор: Елеонора Танева
Спестяванията спасяват икономиката на САЩ под натиска на Омикрон

Бързото разпространение на Омикрон започва да тежи на американската икономика, пише The Wall Street Journal. Данните показват намаления на посетителите в ресторантите през изминалата седмица с 15% спрямо нивото през 2019 г., а заетостта на хотелите е 53,8%, което е под нивата за предходната седмица.

"Все още очакваме много силно четвърто тримесечие, но се вижда как инерцията започва да се забавя", коментира старши икономистът в Jefferies LLC Анета Марковска.

На този етап ниските нива на безработицата, спестяванията и растящите заплати дават на американците средства за харчене. Много от тях нямат търпение да пътуват и да се срещнат с роднините си след две години на социална дистанция. Броят на пътуващите обаче все още е под нивата от 2019 година, допълва WSJ.

Засега повечето икономически прогнози са за само краткосрочно отражение на Омикрон върху икономиката на САЩ. Oxford Economics очаква ръст на американската икономика в рамките на 2,5% през първото тримесечие на 2022 година, спрямо 3,4% в предходната си прогноза.

Заради Омикрон много компании, които планираха завръщане към работата в офиса, сега отлагат своите планове. Сред тях са Ford, Uber Technologies и Alphabet, компанията майка на Google. Президентът на CNN Джеф Зукър пък съобщи, че офисите на телевизионната мрежа ще бъдат затворени, освен за хората, които не могат да свършат своята работа дистанционно, информира investor.bg. 

Музеят към Университета в Чикаго затваря врати за месец и предлага само виртуални турове. В допълнение и много компании, включително и барове и заведения, пък се налага да затворят, тъй като служителите им са болни. По този начин и потребителите ще бъдат ограничени да харчат за определен период от време.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК