Първи починал от Омикрон в Германия, в градския в Гърция - само със специална маска

В Мюнхен близо 5 000 души излязоха на протест срещу Ковид мерките

23.12.2021 | 19:11 Редактор: Искра Ангелова

В надпреварата с Омикрон Испания и Гърция въвеждат задължително носене на маски на открито. В южната ни съседка дори ще се влиза в магазини или градски транспорт само с двойна маска клас FFP2. На този фон - първи смъртен случай от Омикрон в Германия.

В Гърция освен Ковид тест за влизане в страната, те ще трябва да се изследват още два пъти. Връщат се маските навън, вече ще има и изискване за специални маски за влизане в магазините и в градския транспорт. Забраняват се и тържествата на открито.

"Препоръчваме на всички преди да посетят заведение да си направят сами тест. Както и преди всяко социално събитие", каза министърът на здравеопазването Танос Плеврис.

Мерките са в сила от 24 януари до след Нова година, когато се очаква ново заседание на Съвета по контрол на пандемията.

Още през юни в Испания имаше дискусия дали да се въведе задължително носене на маски навън. Но мярката сега се налага заради драстичното увеличаване на случаите. Близо 50 000 бяха регистрирани за ден. Около 80% от населението на страната е ваксинирано. 

На този фон Германия потвърди, че в страната е регистриран първи смъртен случай в резултат на варианта Омикрон. А в Мюнхен се стигна до сблъсъци с полицията, след като близо 5 000 души излязоха на протест срещу Ковид мерките.

Полицията отговори с лютив спрей и палки при опитите да спре демонстрантите. Протестът идва след решението на страната да затегне още мерките заради Омикрон. Затварят се дискотеки и барове, семейства и приятели могат да празнуват до 10 души заедно на затворено място, без да се броят децата под 14 години.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК