Кои градове бяха най-предпочитани от туристите през 2021 г.?

Турското крайбрежие е една от най-посещаваните дестинации в Европа

23.12.2021 | 08:45 Редактор: Жаклина Иванова
Кои градове бяха най-предпочитани от туристите през 2021 г.?

Състоянието на туристическата индустрия не е такова, каквото много хора очакваха. Въпреки че данните на Администрацията по сигурност на транспорта за коледния сезон се доближават до тези от 2019, хората като цяло се въздържат от много пътувания и предпочитат да посещават роднините си и да почиват в региона, в който живеят, пише Ники Екстайн за Bloomberg.

Наблюдаваме забележителна промяна в начина, по който изследваме света - тя ще има мащабни последици за възстановяването на туристически дестинации. Тенденцията показва, че "ако те са ориентирани към почивката с достъп до плажове или планини, вероятно сте имали достатъчно посетители – или много посетители". Това обясни старши вицепрезидентът, който анализира глобални данни за настаняване в агенцията за анализи STR - Ян Фрейтаг.

Ако обичайно сте разчитали основно на бизнес туризъм, какъвто е случаят с много градове, важи обратното.

Според индексите на STR, ето ги дестинациите, които се представиха най-добре и най-зле въз основа на статистика от хотелската индустрия наречена "приходи от налична хотелска стая", която отчита както средни цени за нощувка, така и цялостната заетост на хотелите. Индексът съпоставя сегашното представяне на пазара спрямо бенчмарк от 2019 година и сравнява данни от 1 януари 2021 до края на ноември спрямо същия период на 2019 година.

Примери, при които стойността е над 100 означават, че дестинацията е отчела пропорционално по-големи приходи от налична стая, отколкото през 2019.

Лидерите в САЩ:

Флорида Кийс, Флорида: 144,8

Гейтълинбърг, Тенеси: 132.4

Мобайл, Алабама: 128.3

Сарасота, Глорида: 122.7

Дейтона бийч, Флорида: 122.0

Лидерите в Европа:

Турското крайбрежие: 192.8

Сочи, Русия: 170.2

Анкара и околностите: 117.0

Централна Италия (включително Рим, Перуджа и Асиси: 115.2 

Истанбул: 112.8

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК