СЗО: Отложете пътуванията! Отменено събитие е по-добре от отнет живот

Омикрон настъпва, редица държави затягат мерките

21.12.2021 | 13:35 Редактор: Искра Ангелова

Световната здравна организация призова за отлагане на пътуванията по празниците, за да бъде спряно разпространението на варианта Омикрон.

От организацията са категорични - по-добре да бъдат взети трудни решения и да се отлагат събития, но да запазим здравето и живота на хората.

"Отменено събитие е по-добре от отнет живот. По-добре е да отмените сега тържества и да празнувате по-късно, отколкото да празнувате сега и да скърбите по-късно. Повече от 3 милиона души загубиха живота си от Ковид-19 през 2021 година. Сега има ясни доказателства, че Омикрон се разпространява по-бързо от Делта варианта. И е много вероятно хората, които са ваксинирани или са преболедували, да се заразят отново", каза генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

В САЩ Омикрон вече е доминиращ вариант, като 73% от новите случаи се дължат на него.

"2022 година трябва да бъде годината, в която ние отбелязваме края на пандемията. Но също трябва да бъде и годината, в която всички страни инвестират в превенция на бъдещи бедствия от този мащаб", допълни Гебрейесус.

Редица страни са предприели действия, за да се опитат да спрат разпространението на варианта, включително налагането на ограничения за пътуване. Новогодишните празненства в Лондон са отменени.

Нова Зеландия отложи поетапното си отваряне за международни пътувания поне до края на февруари. В Германия имаше протести срещу мерките за неваксинирани, стигна се и до сблъсъци.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
нормален
преди 2 години
Баси наглостта!!! Сега вече ни внушават, че празнувайки убиваме! Сигнализирай за неуместен коментар