30 години след разпадането на СССР - Грузия все още е под руско влияние

20 руски военни бази усърдно пазят 350-те километра граница

22.12.2021 | 21:05 Редактор: Тодор Петров
30 години след разпадането на СССР - Грузия все още е под руско влияние

СССР се разпада преди 30 години, оставяйки 15 независими републики: това са гигантът Русия и 14 други държави, сред които и Грузия. Екип на телевизия France 24 отиде в близост до непризнатата граница с Южна Осетия – откъснат грузински регион.
 
През 2008 г. тази Кавказка държава се опитва да се доближи до Европейския съюз. Руският президент тогава – Дмитрий Медведев, използва сблъсъците между грузинската армия и осетинските сепаратисти, за да изпрати руски групи да прекосят границата. 

Спрени на няколко километра от Тбилиси, руснаците се оттеглят, но запазват контрола над Южна Осетия, която те наричат автономна Република Осетия. За грузинците тя остава окупирана територия.
 
20 руски военни бази усърдно пазят 350-те километра граница. 

"Ежедневно сме изправени пред проблеми на границата, някои хора биват задържани нелегално, има военни обучения на терена, а руски групи се намират на наша земя и са окупирали областта. Това е истинско анексиране, заплаха и за сигурността на Европа", описва ситуацията Тамта Гугуадез, анализатор по сигурността на Грузия. 

От 2008 г. сепаратистите са издигнали километрични огради от бодлива тел, превръщайки тази разграничителна линия във физическа граница, която пресича дворове и разделя семейства, като това на Валия Ванишвили. 

"Имах малък парцел там, но те го обградиха с тел и ме затвориха. Близките ми не могат да идват, защото ще ги задържат. Нямам никого тук. Тези огради от бодлива тел съсипаха живота ми", разказва тя.

Според грузинското правителство, 26 000 души все още живеят в бежански лагери, които с времето са се превърнали в села. 

"Надявам се един ден да видя селото си, имам нужда от това. Както жаден човек копнее за вода. Все още имам надежда, но след 14 години, въпреки обещанията, нищо не се е случило", обяснява грузински гражданин. 

"Ако поколението ми не се върне, внуците ми няма да искат", добавя друга потърпевша. 

След тази война Русия успява да наложи влиянието си в Кавказ. Това изпраща и недвусмислено послание на бившите съветски републики - Русия използва цялото си влияние, за да се опита да спре сближаването със Запада.

Превод от френски: Деница Костова

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК