Русия: САЩ готвят провокация с химическа атака в Източна Украйна

"Те засилват военното си присъствие в близост до границите на Русия", заяви Сергей Шойгу

21.12.2021 | 14:41 Редактор: Искра Ангелова
Русия: САЩ готвят провокация с химическа атака в Източна Украйна

Руският президент Владимир Путин обясни разширяването на НАТО на изток с еуфорията на западните държави след края на Студената война и с погрешното разбиране на ситуацията от тяхна страна.

По време на разширено заседание на колегията на Министерството на отбраната държавният глава припомни действията на Запада през 90-те и началото на 2000-та години, които създадоха проблеми на Русия.

Според Путин, Русия е готова да предприеме военно-технически мерки, ако НАТО се приближи до границите ѝ. "Ако западните ни колеги продължат да проявяват явно агресивна линия, ние ще предприемем адекватни военни мерки и ще отговорим твърдо на неприятелските стъпки", заяви държавният глава. 

Руският президент подчерта, че Москва не изисква специални, изключителни условия за себе си. "Русия се обявява за равна и неделима сигурност в цялото евразийско пространство", каза той.

Руският президент заяви, че Русия трябва да продължи да подобрява и укрепва въоръжените си сили, тъй като военната ситуация в света остава трудна. За сегашното напрежение в Европа са виновни Съединените щати, каза още Путин.

"Това, което се случва сега, напрежението, което се развива в Европа, е по тяхна вина. На всяка крачка Русия трябваше да реагира по някакъв начин, на всяка крачка ситуацията постоянно се влошава и влошава, деградира и деградира. Така че днес сме в ситуация, в която сме принудени да вземем решения", обясни Путин на разширено заседание на управителния съвет на руското министерство на отбраната.

Ако инфраструктурата на НАТО се придвижи напред и се появи в Украйна, времето за полет на ракетите ще бъде намалено до 7-10 минути, а на хиперзвуковите - до 5, заяви руският президент.

"САЩ засилват военното си присъствие в близост до границите на Русия, като в страните от Източна Европа са разположени около 8000 американски части", заяви от своя страна руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от БГНЕС.

"Военната и политическата ситуация в света продължава да се влошава... Напрежението по западните и източните граници на Русия нараства. САЩ изграждат разширено военно присъствие в близост до границите на Русия... Американски части с обща численост около 8000 военнослужещи са разположени в източноевропейски страни на ротационен принцип", заяви министърът по време на заключителната среща с Путин.

Американски частни военни компании, базирани в Донецка област, подготвят провокация с химически вещества в Източна Украйна, заяви още руският министър на отбраната.

"Танкове с неуточнени химически компоненти са били доставени в градовете Авдийевка и Красний Лиман за извършване на провокации", посочи той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК