Финландия налага временни ограничения за използването на Ковид паспортите

Ваксинираните с две дози в страната вече са 80% от населението над 12 години

22.12.2021 | 16:57 Редактор: Ваня Кузманова
Финландия налага временни ограничения за използването на Ковид паспортите

Финландия ще въведе от 28 декември временни ограничения за използване на Ковид паспортите, които съдържат информация за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест за коронавирус. Това съобщи днес пресслужбата на финландското правителство, цитирана от ТАСС.

"В кратък срок ще бъде подготвено постановление на Държавния съвет за временно ограничаване на използването на ковид паспортите за три седмици, от 28 декември", се посочва в изявлението. 

Ограниченията ще бъдат въведени за райони, намиращи се във фаза на разпространение на епидемията, и за места и прояви с висок и умерен риск от заразяване с коронавирус, в частност за баровете, ресторантите с караоке, нощните клубове и масови прояви без места за сядане за участниците.

Вчера Националният институт за здравеопазване и социално развитие препоръча на правителството да ограничи използването на ковид паспортите, за да не се позволи на хората, които разполагат с подобен документ, да заобикалят антиковидните мерки на места, където рискът от заразяване е повишен. 

Институтът поясни, че паспортите дават възможност за многочислени срещи на места с висок риск от заразяване с коронавирус, при положение че ваксинацията не може напълно да предотврати предаването на заразата. По-рано ресторантите и баровете, в частност, имаха възможност да работят и да приемат клиенти без ограничения, ако на входа проверяват всички посетители за наличие на ковид паспорт.

От 24 декември в заведенията за обществено хранене продажбата на алкохол ще се прекратява в 21 ч., а самите заведения ще затварят в 22 ч. От 28 декември ограниченията ще станат още по-строги - продажбата на алкохол ще спира в 17 ч., а баровете ще затварят в 18 ч. Ресторантите ще може да работят до 18-20 ч. Броят на клиентите също ще бъде ограничен.

Освен това от 28 декември Финландия отново ще въведе контрол по външните си граници в рамките на Шенгенската зона. От пристигащите в страната ще се изисква да представят Ковид сертификат с данни за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест, направен не по-малко от 48 ч. преди влизане в страната, пише БТА. 

Към момента Финландия вече е ваксинирала с две дози ваксини срещу КОВИД-19 повече от 80 процента от населението над 12-годишна възраст, но ръстът на новозаразените продължава. Във връзка с разпространението на варианта Омикрон на коронавируса властите вече затегнаха редица ограничения, които по-рано бяха смекчени.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК