Заради Омикрон Европа е в плен на нови ограничения дни преди Коледа

Променящите се правила провалиха плановете на мнозина

20.12.2021 | 13:40 Редактор: Ваня Кузманова

В навечерието на Коледа части от Европа въвеждат нови Kовид ограничения. Германия и Франция затвориха границите си за туристи от Великобритания, заради бързото разпространение на Омикрон там. Потвърдените случаи на новия вариант на Острова вече са над 30 хиляди. Учени призоваха властите за незабавни действия.

Непрекъснато променящите се правила провалиха плановете за почивка на мнозина британци. Германия, подобно на Дания, Франция и Норвегия, наложи рестрикции за пътуващите от Острова в опит да спре разпространението на Омикрон. 

Британските власти обявиха, че новият вариант вече е доминиращ в Англия и подозират, че е причината за скока на хоспитализациите в Лондон. На този фон продължават усилията за ваксинация и поставяне на бустерни дози. За целта - стадионът "Уембли" стана временен център. 

"От август съм напълно ваксиниран, но исках да си поставя бустер, защото семейството ми е при мен за Коледа и искам да прекарам празниците с тях", посочи жител на града. 

Според учени ваксинацията няма да е достатъчна. Те призоваха премиера Борис Джонсън да наложи по-строги ограничения. Такъв подход избра Нидерландия, която вече е в национална карантина. 

Ограничения предприемат и извън Европа. Израел забрани полетите от няколко европейски държави и от Съединените щати, заради опасения, че пътуването ще доведе до по-бързото разпространение на Омикрон. 

Главният здравен експерт на Белия дом - Антъни Фаучи, също посочи, че полетите и пътуването по Коледа ще увеличи разпространението на новия вариант дори и сред ваксинираните. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК