Австрия премахва някои ограничения за неваксинираните по Коледа и Нова година

В момента в страната са регистрирани 75 случая на Омикрон 

17.12.2021 | 18:20 Редактор: Ваня Кузманова
Австрия премахва някои ограничения за неваксинираните по Коледа и Нова година

Австрия разхлабва частично мерките за неваксинираните по Коледните празници и Нова година, съобщи на пресконференция министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн. 

Те ще имат право да празнуват в тесен семеен кръг. Така че за всички независимо дали са ваксинирани или не, е разрешено на 24, 25, 26 и 31 декември да празнуват в група до 10 човека, а в група до 25 души това се позволява само за ваксинирани и оздравели.

В новогодишната нощ се премахва ограничението ресторантите да са отворени до 23 часа, което е валидно в момента.

"С триседмичния локдаун в Австрия беше създадено известно поле за действие", подчерта Мюкщайн. "Но появилият се междувременно вариант Омикрон ни постави пред ново предизвикателство. Австрия е една от трите европейски държави, които секвенират най-голям брой положителни проби. Затова е известно, че тук вирусът все още не е широкоразпространен", допълни той. 

На въпрос дали през януари се очаква нов локдаун той заяви: "Не мога да изключа никоя от мерките, но мога да ви уверя, че ще наблюдаваме положението много внимателно."

За наредбата за влизащите от чужбина Австрия ще се придържа към препоръките на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, по-точни данни ще бъдат съобщени още днес, заяви Мюкщайн. В момента се обсъждат по-строги изисквания към влизащите от Великобритания, предаде БТА. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК