Как един японски милиардер върна Русия в космическия туризъм

Юсаку Маезава имаше списък от 100 задачи за изпълнение в Космоса

20.12.2021 | 20:37 Редактор: Тодор Петров
Как един японски милиардер върна Русия в космическия туризъм

Японски милиардер, придружен от асистента си и руски космонавт, се приземиха, след като прекараха 12 дни на борда на Международната космическа станция (МКС), където снимаха видеа за ежедневието в Космоса.

46-годишният японски милиардер Юсаку Маезава и асистентът му Йозо Хирано бяха придружени на отиване и на връщане от руския космонавт Александър Мисуркин. 

"Полетът на космическия и туристически кораб "Съюз МС-20" приключи", съобщава Роскосмос в изявление. Кацането се случи в 3:13 GMT в понеделник в степта на Казахстан. "Екипажът се чувства добре", пояснява коментатор на NASA TV. 

Това пътуване очертава завръщането на Русия в космическия туризъм след пауза от едно десетилетие. Секторът, в който Русия изостана след частните американски компании – SpaceX на Илън Мъск, започва отново да печели интерес и представлява потенциална финансова печалба. 

Тези трима мъже прекараха 12 дни на борда на МКС, където японският милиардер си беше съставил списък от 100 задачи за изпълнение в Космоса.  Асистентът му засне видеа за живота в орбита и ги качи в YouTube профила на милиардера. 

"Ходенето по малка нужда е много лесно", казва той в свое видео, като показва използвания от астронавтите уред за засмукване на урина. В друго видео си приготвя чай без захар и хвали вкусните бисквити на МКС.

Маезава и асистентът му са първите японски туристи в космоса от 1990 г., когато журналист прекарал няколко дни на борда на съветската станция "Мир". 

Секторът на частните космически полети се разраства благодарение на скорошното влизане в надпреварата на американските компании на Илън Мъск (SpaceX) и Джеф Безос (Blue Origin), както и на британската компания на Ричард Брансън (Virgin Galactic).

През септември SpaceX организира 3-дневен полет в орбита с екипаж, състоящ се изцяло от любители. Компанията предвижда организацията на лунна обиколка за туристи през 2023 г. с участието на Маезава, който ще финансира операцията, пише L'Express.

През 2020 г. с пускането на ракети и капсули на SpaceX, Москва изгуби монопола си над полетите с престой на МКС и десетките милиони евро, които НАСА и другите космически агенции плащат за всяко място на борда на "Съюз". Мисията на двамата японски туристи е организирана от "Роскосмос" и американския им партньор Space Adventures.

Между 2001 и 2009 г. двете групи изпращат богати предприемачи в Космоса 8 пъти. Последният, през 2009 г., е канадецът Ги Лалиберте, основател на "Цирк дьо Солей".

Превод: Деница Костова 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК