Мъск ще използва въглеродните емисии за космически пътувания до Марс

SpaceX започва програма за извличане на CO2 от атмосферата и превръщането му в ракетно гориво

15.12.2021 | 10:53 Редактор: Теодора Патронова
Мъск ще използва въглеродните емисии за космически пътувания до Марс

Милиардерът Илън Мъск продължава с опитите си за оползотворяване на емисиите, допринасящи за изменението на климата. Той съобщи в Twitter, че неговата ракетна компания ще стартира програма за отстраняване на въглеродния диоксид от атмосферата и използването му за захранване на космически кораби, пише Bloomberg.

Председателят и главен изпълнителен директор на Space Exploration Technologies Corp. представи проекта на 13 декември, малко след като беше обявен за личност на годината от списание Time. 

"SpaceX започва програма за извличане на CO2 от атмосферата и превръщането му в ракетно гориво", написа той в Twitter. Използването на въглероден диоксид за задвижване на космически пътувания "ще бъде важно и за Марс", добави той в последващо съобщение.

Предложението на Мъск бързо се сблъска със скептицизма на някои от неговите последователи в Twitter, които поставиха под съмнение жизнеспособността на новия проект. SpaceX, която се превърна в основен доставчик на услуги по изстрелване на ракети за клиенти като НАСА, разработва ракети за пътуване в дълбокия космос, които биха могли да изпратят хора на Марс. 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК