26-годишен мъж в Нова Зеландия починал след ваксинация срещу Ковид-19

Той е получил миокардит

20.12.2021 | 16:56 Редактор: Жаклина Иванова
26-годишен мъж в Нова Зеландия починал след ваксинация срещу Ковид-19

Властите на Нова Зеландия днес казаха, че свързват смъртта на 26-годишен мъж с поставянето на ваксина срещу коронавируса на Pfizer, предаде Ройтерс.

Мъжът е получил миокардит, рядко възпаление на сърдечния мускул, след като му е била поставена първа доза от ваксината. Той е починал две седмици след поставянето на първата доза. За симптомите си на миокардит той не се потърсил консултация с лекар.

"С настоящата информация, с която разполагаме, новозеландската Независима комисия за наблюдение на безопасността на ваксините смята, че миокардитът при този човек вероятно се дължи на ваксинацията", се казва в съобщение на комисията.

Това е втори подобен случай в страната. През август бе съобщено, че жена е починала след поставени дози от ваксината. Миокардитът е възпаление на сърдечния мускул, което може да ограничи способността на сърцето да изпомпва кръвта и може да причини нарушения на сърдечния ритъм.

Говорител на Pfizer заяви, че компанията е информирана за смъртта на мъжа в Нова Зеландия и че продължава да следи всички информации за евентуални странични ефекти, предаде БТА.

Но той подчерта, че компанията продължава да вярва, че ползите от ваксината надделяват над рисковете.

Новозеландските власти освен това казват, че още двама души, в това число и момче на 13 години, са починали с евентуален миокардит след ваксинациите си. Преди да се свърже обаче смъртта на детето с ваксината, са нужни повече детайли, казва бордът. А при мъжа, който е над 60 години, е малко вероятно смъртта му да е свързана с ваксината, допълва той.

Въпреки редките странични ефекти новозеландският Независим борд за наблюдение на безопасността на ваксините смята, че ползите от ваксинацията като цяло надделяват на рисковете.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК