Протеин, ориз и зеленчуци: Как в Япония изграждат здравословни навици в децата?

Там те се хранят срещу едва 2 евро за порция обяд

20.12.2021 | 23:02 Редактор: Жаклина Иванова
Протеин, ориз и зеленчуци: Как в Япония изграждат здравословни навици в децата?

Протеин, ориз, зеленчуци и прясно мляко: задължителните съставки на обяда в японските училища. Там децата се хранят срещу само 2 евро за порция обяд. В училище те изграждат здравословни навици, които се пренасят у дома.

Всеки ден децата в начално училище номер 6 в Кодаира край Токио получават здравословен и балансиран обяд. В училищната градина, която прилича по-скоро на селска нива, учениците засаждат различни зеленчуци - като сладки картофи и репи.

"Децата би трябвало да познават храните не само от супермаркета", обяснява учителят Хидеко Шиари. В училището тя отговаря за хранителния режим и редовно придружава класовете до училищното опитно поле. За децата всяко посещение там се превръща в приключение.

В Япония темата за здравословното хранене е част от учебния план във всички начални и средни училища. В училището в Кодаира са особено активни в тази сфера. Картофите от училищната градина се превръщат в изследователски обект за децата, а после отиват в казана с училищния обяд. Всеки ден в училището се готви пресен обяд за над 600 деца, пише DW.

Съвместният обяд е неотменна част от ежедневието на учениците в държавните японски начални и средни училища. Обичаят, възникнал във времена на недоимък, междувременно показва положителното си въздействие и в едно заможно общество. Дори самият факт, че всички ученици обядват заедно в постоянен час, се отразява добре на здравето на децата. Не на последно място по този начин се оказва неоценима помощ и на родителите - те плащат за един обяд само по около 2 евро.

В училищното хранене Япония залага на система, която е била усъвършенствана в продължение на десетилетия. За разлика от класическия обяд в едно германско училище, който се състои от едно основно ястие и десерт, в японските училища обядът е комбинация от различни компоненти: по правило винаги има ястие, което е богато на нишесте - често ориз, към него се добавя храна, която съдържа предимно протеини - например риба или месо, както и вегетарианска гарнитура от зеленчуци. Към обяда задължително се предлага и малка бутилка с прясно мляко.

Училището в Кодаира отдава голямо внимание на баланса между отделните хранителни съставки и постоянно експериментира с нови рецепти. Много от учениците виждат тук някои храни, с които вкъщи не са свикнали, но готвачът не прекалява в това отношение. Основното правило е храната да е вкусна и децата да я хапват с удоволствие.

Предварително се пресмята хранителната стойност на всеки отделен обяд - в началното училище той трябва да има между 600 и 700 килокалории. Не е желателно и не се разрешава децата да си носят храна от вкъщи, защото "чуждата храна", независимо дали от училищната лавка или от родителите, може да разбърка училищния хранителен режим.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК