Кои са храните, които съдържат здравословни мазнини?

Консумацията на омега-3 мастни киселини от рибно месо може да понижи риска от инфаркт и инсулт

18.11.2021 | 16:46 Редактор: Искра Ангелова
Кои са храните, които съдържат здравословни мазнини?

Митът за мазнините и това как те предизвикват наднормено тегло и сърдечносъдови заболявания вече е разбит от науката. Това заявява Кейт Гиган, нутриционист и експерт по хранене, цитирана от realsimple.com. Мазнините са много важни за тялото ни. От тяхното наличие зависят много процеси, включително делене на клетки, синтез и пренос на хормони. Без мазнините редица функции биха били немислими. От консумацията на здравословни мазнини зависи здравословното състояние и дълголетието.

Консумацията на мазнини е жизненоважно и за мозъка. Мозъкът е изграден от мастна тъкан, заради което храненето с достатъчно омега-3 мастни киселини оказва изключително благотворно влияние върху функциите му и тези на нервната система.

Мазнините осигуряват енергия и усещане за ситост. Те са незаменима част от ястията, защото придават още по-приятен вкус, особено на зеленчуците.

Сред най-здравословните мазнини са мононенаситените и полиненаситените мастни киселини. Тези мазнини са необходими за нормалните функции в организма. Полиненаситените мастни киселини включват омега-3 и омега-6 мастните киселини. Средиземноморската диета е богата на тях.

Нездравословните мазнини, които трябва да се избягват, са наситените мазнини, трансмазнините, хидрогенираните масла. Всички те оказват негативно влияние върху организма, влошават здравословните показатели и водят до затлъстяване, информира az-jenata.bg.

Като с всяко полезно нещо обаче, със здравословните мазнини също трябва да се внимава. Ако консумирате прекалено много от тях, това също има негативен ефект върху здравето.

Колко мазнини са необходими за ден?

Според Кара Харбстрийт, консултант по хранене, цитирана от realsimple.com, около 20 до 35% от храненето на ден трябва да е заето от здравословните мазнини. Те са нужни за протичането на нормалните функции в организма. Количеството им зависи от количеството фибри, което приемаме. Важно е и колко протеини и въглехидрати консумираме. Балансът между всички макронутриенти е от съществено значение за здравето.

Кои са най-добрите източници на полезни мазнини?

Авокадо 

Авокадото заслужава наистина специално място на масата ви, защото е не само източник на полезни мазнини. То е изпълнено с изобилие от фибри и съдържа над 20 витамина и минерала. То има свойството да стабилизира кръвната захар и инсулина. Усилва усещането за ситост, намалява апетита. 

Ленено семе 

Лененото семе е един превъзходен източник на омега-3 сред семената. То е изпълнено с полиненаситени мастни киселини и много добър избор за хора, които не ядат месо и риба. По-лесно усвоими са мазнините от течната форма на лененото семе, тоест лененото масло. Можете да го включите в режима си на хранене.

Зехтин 

Студено пресованият зехтин е неизменна част от средиземноморската диета. Той има свойството да предпазва сърдечносъдовата система от заболявания, тъй като доказано понижава лошия холестерол. Има положително въздействие и за нервната система заради богатото наличие на омега-3. В него се съдържат антиоксиданти и полифеноли, които имат мощно противодействие срещу възпаленията в тъканите, намаляват риска от рак, според Кейт Гиган. 

Фъстъци 

Фъстъците са ядки с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати. Те често са пренебрегвани заради скъпите ядки, считани за по-полезни. Всъщност фъстъците са истинска суперхрана, която заслужава място на трапезата. Порция от само 7 грама фъстъци доставя над 30 основни витамина и минерала плюс мононенаситени и полиненаситени мазнини.

Мазна риба 

В месото на мазните риби се съдържат големи количества полезни мазнини. Сред тези риби са сьомга, пъстърва, херинга, скумрия, риба тон. Консумацията на омега-3 мастни киселини от рибно месо три пъти седмично може да понижи риска от инфаркт и инсулт.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК