Дефицит на мед? Ето какво трябва да ядете

Той е важен минерал и за мозъчната функция

17.11.2021 | 14:30 Редактор: Искра Ангелова
Дефицит на мед? Ето какво трябва да ядете

Тялото ни има нужда от богат набор от минерали, за да поддържа здравословните си функции правилно. Медта е един от тези минерали, които играят съществена роля в множество процеси в организма. И като всеки ценен минерал, медта е добре да бъде в здравословни граници, за да може да участва пълноценно в жизнените процеси. Дефицитът на мед предизвиква някои симптоми, а може да доведе и до някои здравословни състояния.

Защо медта е толкова важна?

Медта има редица функции в организма. Сред тях е синтезът на червени кръвни клетки, превръщането на захарите в енергия, защита на клетките от увреждания при делене. Медта е участник и в процесите на имунната система. С нейна помощ се усвоява желязото от храната и се използва за целите на сърдечносъдовата система.

Обикновено разнообразното хранене е достатъчно, за да се осигурят необходимите количества мед от храната. Повечето хора не страдат от недостиг на този минерал, ако се хранят разнообразно и не спазват рестриктивни диети, ограничаващи определени групи храни.

Вегетарианците и строгите вегани обаче може да изпитват трудности в набавянето на достатъчно мед от храната, според WebMD. Въпреки това, бобовите, ядките, лещата са добър източник на този минерал, според sfgate.com.

Някои индивидуални състояния или заболявания могат да попречат на усвояването на медта от храната. Най-често това са заболявания на червата, бъбреците, панкреаса. В такива случаи може да се наложи включването на повече храни, богати източници на мед в диетата, които да компенсират нуждите на организма, информира az-jenata.bg.

Ако страдате от някакво заболяване и подозирате, че може да имате дефицит на мед, задължително се консултирайте с лекар, преди да предприемете промени в храненето или включване на добавки.

Какви са симптомите на дефицит на мед?

Една от най-важните функции на медта е синтезът на червени кръвни клетки. Затова при дефицит на мед може да се наблюдава анемия. В отсъствие на мед червените кръвни клетки се затрудняват да наситят кръвта с кислород, което се отразява на всички тъкани в тялото. Това може да предизвика симптоми като умора, замаяност, слабост, понякога и затруднено дишане, според healthline.com.

Медта е важен минерал и за мозъчната функция. Когато нивата на мед в кръвта са ниски е възможно да имате проблеми с паметта. Възможно е и да сте по-чувствителни към студ. Дефицитът на мед може да направи кожата по-вяла и бледа, както и до преждевременно побеляване на косата.

Кои са най-добрите източници на мед?

Сред най-добрите източници на мед са телешки черен дроб, авокадо, черен шоколад, нахут, кашу, сладки картофи, слънчогледово семе, тофу, гъби, стриди.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК