Ето защо трябва да пием чай от канела

Пълен е с антиоксиданти

17.11.2021 | 11:16 Редактор: Искра Ангелова
Ето защо трябва да пием чай от канела

Канелата е прекрасна подправка с леко сладък и същевременно пикантен вкус. Тя е известна със свойството си да контролира кръвната захар, заради което присъства в редица добавки в помощ на контрола на диабета.

Тя е и мощен антиоксидант, който противодейства на възпаленията в тъканите и участва в превенцията на множество хронични заболявания. Можете да я добавяте към капучиното си, към кафето си, към различни печива, смутита. А можете и да я приготвяте под формата на чай.

Чаят от канела има изключително мощни ползи за здравето. Според Тара Колман, нутриционист, цитирана от realsimple.com, чаят от канела заслужава специално място в ежедневната ви рутина заради множеството полезни свойства, които притежава.

Как да си направите чай от канела?

За да извлечете всички активни съставки и полезни вещества от канелата, можете да си направите отвара с нея, като оставите една канелена пръчка да ври в 1 чаша вода в продължение на 15 минути. След това прецеждате течността и ѝ се наслаждавате. Можете да добавите резен пресен лимон и малко мед, за да подсладите напитката си и да ѝ прибавите още здравословни вещества, съветва az-jenata.bg.

Защо домашно приготвеният чай от канела е толкова полезен за здравето?

1. Пълен е с антиоксиданти

Антиоксидантите са веществата, които се борят със свободните радикали и неутрализират тяхното действие. Те са и едни от най-ценните помощници в борбата с възпаленията – предпоставка за хронични и дегенеративни заболявания. В чая от канела се съдържат полифеноли, които са вид антиоксиданти. Те защитават клетките от увреждания, причинени от свободните радикали. Могат да бъдат полезни в превенцията на различни заболявания.

2. Помага за потискане на възпалението

Канелата е мощно противовъзпалително средство. Пиенето на чай от канела може да подпомогне потискането на общото възпаление в тъканите и в тялото, като това намалява риска от различни опасни заболявания. Това свойство канелата дължи на фенолните съединения в състава си. Свойствата им се доказват от проучвания, публикувани в Journal of АОАС, цитирани от realsimple.com.

3. Чаят от канела допринася в контрола на кръвната захар

Канелата може да понижи кръвната захар. Тя е добър помощник в контрола на диабета и предиабета. В канелата се намират активни съединения, които действат, като подобряват чувствителността на клетките към инсулина. По този начин се намалява инсулиновата резистентност, а клетките използват глюкозата за енергия по-качествено.

4. Чаят от канела спомага за усвояването на хранителните вещества

Чаят от канела играе и важна роля в усвояването на хранителните вещества в червата. Той подхранва полезните чревни бактерии и стимулира работата им. По този начин веществата от храната се усвояват по-качествено. В канелата се съдържат водоразтворими вещества, които се усвояват от организма много по-добре, когато са разтворени в гореща вода. Ето защо чаят от тази полезна подправка е толкова полезен.

5. Чаят от канела хидратира

Тялото се нуждае средно от около 2 литра вода на ден. Много хора не пият достатъчно вода, а вместо нея пият подсладени и газирани напитки. Ако замените тези вредни напитки с чай от канела, той ще допринесе за добрата хидратация на тялото ви и ще ви зареди с полезни микроелементи и антиоксиданти.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК