Китай разреши лекарство срещу тежки усложнения от Ковид-19

Причината е образуването на нови огнища в страната

09.12.2021 | 12:55 Редактор: Теодора Патронова
Китай разреши лекарство срещу тежки усложнения от Ковид-19

Китай разреши за пръв път лекарство срещу Ковид-19. Това се случва две години след появата на болестта в страната и на фона на нов епидемичен скок.

За разлика от ваксините, които имат превантивна функция, лечебният препарат е предназначен за пациенти, заразени вече с вируса, и цели да се избегнат тежки усложнения.

Азиатската страна, където новият коронавирус се появи в края на 2019 г., почти изкорени заразата чрез радикални мерки - затваряне на границите, строг контрол върху движението на хора и карантини.

Китай не е одобрил нито една чуждестранна ваксина, но заявява, че е имунизирал над 70% от населението с препарати местно производство. Те обаче са по-малко ефикасни от разработените в други държави. СЗО е одобрила две ваксини - на компаниите Sinovac и Sinopharm.

През последните месеци обаче на места в страната се образуват нови огнища. Националната агенция по лекарствата съобщи вчера, че "по спешност е одобрила" китайска терапия срещу Ковид-19 с моноклонални антитела. Те се свързват със спайк протеина на вируса и намаляват способността му да прониква в човешки клетки.

Антителата се вливат в организма чрез инжекции или системи. Те са разработени съвместно от университета Цинхуа в Пекин, една от болниците в южния град Шънчжън и компанията "Brii Biosciences", съобщи БТА.

Клиничните изпитания показват, според университета Цинхуа, че лечението позволява да се намалят хоспитализациите и смъртните случаи сред пациентите с отслабен организъм с 80%.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК